Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

26. 07. 2017. 22:42 >> 22:40
24

JEDNOGLASNO

Ukinut imunitet poslanicima DF-a

Glasovima 42 poslanika usvojen je zahtjev podgoričkog Osnovnog tužilaštva za skidanje imuniteta poslanicima DF-a Milanu Kneževiću, Marini Jočić, Milutinu Đukanoviću i Branku Raduloviću. Sjednica Skupštine nakratko je, oko 20.30 sati, prekinuta zbog incidenta nakon izlaganja poslanika DF-a Jovana Vučurovića. Reagovalo je i skupštinsko obezbjeđenje, pa su se strasti stišale, a rasprava je nastavljena.

Rasprava o ukidanju imuniteta četvoro poslanika DF-a zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje, završena je. Poslanici DF-a i Aleksandar Damjanović odmah su napustili skupštinsku salu da ne bi prisustvovali glasanju. 

Danas je Crna Gora laž, moram da konstatujem sa velikim bolom, i ona nema ni jedan od onih 12 atributa koje mora da ima da bi bila demokratska država, kazao je poslanik Branko Radulović.

"Živim i boriću se da umrem u slobodnoj Crnoj Gori", rekao je on.

DF je, kaže Radulović, meta progona zato "što smo mi istinski rodoljubi" i što želimo slobodnu Crnu Goru.

I Radulović je, nakon Kneževića i Jočić koji su to ranije saopštili, kazao da se odriče imuniteta.

Mi ne želimo samo da srušimo režim Mila Đukanovića, mi želimo da srušimo tekovine režima Mila Đukanovića, kazao je, u nastavku rasprave, Slaven Radunović.

"Demokratski front samo vodi brigu i interesuju ga samo interesi građana Crne Gore. Zato i želimo da srušimo tekovine vladavine Mila Đukanovića. One, naravno, negativne. Ima, svakako i pozitivnih stvari, moralo ih je biti za 30 godina njihove vlasti. Nećemo rušiti put ili most, nego ono što ne valja. Prije svega institucije sistema. DF je zbog toga problem", rekao je Radunović.

Nastavljajući sjednicu, predsjednik Skupštine Ivan Brajović rekao je da i pored pokušaja, sjednica neće biti prekinuta.

"Prekinite da dobacujete, javite se za riječ. Nemojte da se zalijećete jer nemate mogućnost da pravite eksces, nećete uspjeti", kazao je Brajović.

Andrija Mandić je odgovorio da niko nema namjeru da prekine zasjedanje jer je, kako je kazao, interes DF-a da građani čuju šta oni imaju da kažu.

Izlaganje DF-ovog Jovana Vučurovića izazvalo je verbalne reakcije i poslaničkih klupa DPS-a. Veći broj poslanika ustao je iz klupa, a sjednica je kratko prekinuta zbog mogućeg novog ekscesa u Skupštini.

Incident je krenuo nakon što je Vučurović nekoliko puta poslanike DPS-a nazvao slugama, na šta mu je poslanik DPS-a Andrija Nikolić mu je dobacivao sa mjesta, a iz klupa DF-a stigao odgovor da je Nikolić ološ. Na to je Nikolić krenuo iz poslaničke klupe, nastala je gužva koju su "raščistili" pripadnici obezbjeđenja i pojedini poslanici. Nakon nekoliko minuta pauze, sjednica je nastavljena.

Poslanik Nebojša Medojević kazao je da DF danas brani Crnu Goru, ustavni poredak i vladavinu prava.

“Poslanike opozicije hapsi vlast koja nestaje”, tvrdi Medojević.

On je kazao da su poslanici DF-a počeli da vrijeđaju kolege iz vlasti tek kada su oni počeli da ih napadaju i hapse.

“Lično ću svakog od vas da tužim što ste mi skunuli imunitet”, poručio je Medojević, dodajući da bi opozicija danas podržala DF da je ima.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić vjeruje da politički sukobi ne treba da završavaju u sudnici. Dodao je da će podržati preporuku Administrativnog odbora za skidanje imuniteta četvoro poslanika DF-a.

Poslanik LP-a Andrija Popović kazao je da je specijalni tužilac Milivoje Katnić pokazao da nema nedodirljivih, a Predrag Bulatović poručuje da ovim neće biti završeno skidanje imuniteta članovima DF-a.

"Mašta Milivoja Katnića radi i biće novih, izmišljenih slučajeva," kazao je Bulatović.

Marina Jočić je saopštila da se odriče imuniteta.

"Velika mi je čast da mi sude sudovi u Crnoj Gori i to će biti najsvjetlija stranica u mojoj biografiji", kazala je Jočić.

Milan Knežević je rekao da je on postao poslanik sa najvećim brojem skinutih imuniteta.

"Potreba DPS-a da nam toliko puta skida imunitete pokazuje slabosti te partije. Predmet sam vaših frustracija i svakodnevnih opsesija i mogu da vam kažem da ste zaslužili sve što sam vam rekao i uopšte se ne kajem. I to nije ništa kako ću tek da vas nazivam. Ovakvu hrpu prijava koja je upućena meni, Andriji Mandiću i Nebojši Medojeviću nemaju ni članovi Kavačkog ni Škaljarskog klana. Ja vam sam dajem imunitet", rekao je Knežević.

Način na koji je ova tačka uvrštena u dnevni red predstavlja kršenje poslovnika, rekao je DF-ov Predrag Bulatović.

"Mi ćemo učestvovati u raspravi ali je ovo pravno i političko nasilje. Mi ćemo se zato obratiti Ustavnom sudu a nakon toga i Strazburu. Mogli ste elegantnije, u skladu sa procedurom da zakažete ovu tačku", kazao je Bulatović.

Na početku rasprave Milorad Vuletić iz DPS-a kazao je da je vrijeme da se poštuje kultura doma.

"Svima su nam puna usta vladavine prava, a onda se krše propisi i ne poštuju institucije", kazao je Vuletić.

Administrativni odbor jednoglasno je u utorak podržao zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva za ukidanje imuniteta poslanicima DF-a.

Četvoro poslanika DF-a sumnjiče se za nasilničko ponašanje u holu Skupštine Crne Gore u februaru.

Prenos iz parlamenta možete pratiti na drugom programu TVCG.

 

Пратите нас на

Коментари24

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније