Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

27. 06. 2013. 08:41   >>  09:02 1

U DOBROM DUHU

Nafta nas neće posvađati sa Hrvatima

Pitanje Prevlake biće razriješeno u dobrom duhu i u komunikaciji Crne Gore i Hrvatske, a eventulna priča o naftnim nalazištima neće stvoriti nesuglasice niti poremetiti odlične odnose Crne Gore i Hrvatske.

Ovo neće uticati na dinamiku i sadržaj pregovora sa EU, saopšteno je Dnevnim novinama iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. U Ministarstvu kažu da pitanje Prevlake nije otvoreno pitanje, te da je na snazi privremeno rješenje koje bez i jednog problema i incidenta funkcioniše više od decenije.

"Trajno rješenje do kojeg će se doći, o kome će biti postignuta saglasnost dviju Vlada i dva parlamenta, neće ni na koji način zavisiti od hipotetičnih tvrdnji i informacija o nalazištima gasa i nafte u ovom dijelu podmorja južnog Jadrana. Principi za rješavanje pitanja granice moraju se bazirati na načelima i politici dobrosusjedstva, pregovora, a ako i ukoliko zatreba, i na primjeni i poštovanju univerzalnih i opšte prihvaćenih principa međunarodng prava u ovoj oblasti", kažu u Ministarstvu vanjskih poslova.

Ozbiljnijih istraživanja južnog Jadrana, prema medijskim arhivama, nije bilo od 1990, a najozbiljnijim se smatra istraživanje koje je 70-ih i 80-ih uradila američka naftna kompanija "Chevron", kada je napravljeno desetak probnih bušotina.

Najuspješnijaja, navodno, bila je locirana tridesetak milja sjeverozapadno od Budve, ali je uprkos prisustvu nafte ocijenjena kao komercijalno neisplativa. Ipak, treba imati u vidu da su se u međuvremenu okolnosti promijenile, te da bi uz postignut tehnološki napredak, ali i drastično višu cijenu nafte, sada to nalazište moglo biti ekonomski isplativo.

Situaciju komplikovanom čini okolnost da se ova tačka nalazi baš u neposrednoj blizini današnje privremene crte razgraničenja, koja je ustanovljena međudržavnim sporazumom Hrvatske i Crne Gore još iz 2002. godine.

Zagrebački Večernji list je ovih dana objavio da hrvatsko Ministarstvo ekonomije planira da Crnoj Gori predloži raspisivanje zajedničkog tendera za odabir izvođača istraživanja i eksploatacije nafte i gasa u podmorju u pograničnom pojasu. Da se radi o razmjeni "probnih balona" s obje strane govori i sugestija iz Hrvatske da bi takav zajednički projekat bio blagotvoran i u političkom smislu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније