Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

30. 07. 2017. 13:35   >>  13:13

NAPLATA PORESKOG DUGA

Vlada favorizovala dvije kompanije

Poslanik SDP-a Raško Konjević uputio je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću, VDT-u Ivici Stankoviću, te glavnom specijalnom tužilaštvu Milivoju Katniću, povodom odluke Vlade Crne Gore o davanju saglasnosti za naplatu poreskog duga imovinom poreskih dužnika.

 

Konjević u pismu navodi da je Vlada Crne Gore na sjednici od 27. jula donijela dvije odluke o davanju saglasnosti za naplatu poreskog duga imovinom poreskih dužnika.

"Ukupan iznos je oko 1,6 miliona eura koje su kompanije Work Finder i Đurković company ostale dužne građanima Crne Gore. Prosto je zaprepašćujuće da se Vlada, u informacijama koja su prihvaćene na pomenutoj sjednici, prilikom odlučivanja o davanju saglasnosti poziva na pravni osnov - Uredbu o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika (Sl.list 12/16). koja  je prestala da važi još prije više od pola godine – preciznije, 31. decembra 2016. godine", konstatuje Konjević. 

On smatra da se Vlada, u zamjenu za poreski dug, "opredjelila da ove kompanije favorizuje i dug naplati njihovom imovinom - stanovima, podrumima i pomoćnim objektima koje vlasnici očigledno nijesu godinama mogli tržišno valorizovat".

"Čime je nezakonito - suprotno odredbama Zakona o reprogramu poreskog duga i drugim propisima - stavila u neravnopravan položaj poreske obveznike koji uredno izmiruju svoje obaveze. Javno iskazani stavovi da će zakon biti jednak za sve i da će svi poreski dužnici koji ne poštuju zakon biti strogo sankcionisani očigledno su zaboravljeni. Umjesto striktne naplate duga, u skladu sa odredbama Zakona, opet se pribjegava nezakonitim odlukama, a najavljuje se i otpis stotina miliona eura poreskog duga bez riječi ko je i kako dozvolio da danas imamo poreski dug skoro 700 miliona eura", navodi Konjević.

Stoga je pozvao Simovića da javno odgovori "kako je moguće da Vlada donese ove nezakonite odluke", te kako je moguće da "pravni osnov bude Uredba koja je prestala da važi prije više od pola godine".

Simovića je pozvao da predloži hitno poništenje tih, kako je kazao, nezakonitih odluka.

Konjević je Stankovića i Katnića pitao i kako je moguće u državi koja se treba zasnivati na vladavini prava "da Vlada donosi odluke na osnovu pravnih propisa koji su prestali da važe".

"Upućujem Vas na član 18 Zakona o reprogramu poreskog duga ("Danom stupanja na snagu ovog zakona, prestaju da važe Uredba o uslovima za odlaganje naplate poreskih i neporeskih potraživanja ("Službeni list CG", broj 33/16) i Uredba o postupku naplate poreskih potraživanja imovinom poreskih obveznika ("Službeni list CG", broj 12/16)) i na informacije koje je Vlada usvojila na pomenutoj sjednici pod rednim brojem 10 i 11, kao i na pravni osnov u tim informacijama koji je posluzio za odlučivanje - pomenuta Uredba koja je prestala da važi  prije više od pola godine usvajanjem Zakona o reprogramu poreskog duga", saopštio je Konjević.

On je kazao da očekuje da "hitno izuzmete materijale i pokrenete pravni postupak zbog zloupotrebe ovlašćenja".

"Valjda će vam 1,6 miliona eura nenaplaćenog poreza biti hitan motiv da, u najkraćem roku, kaznite one koji su nezakonito postupali", istakao je Konjević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније