Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanja Perović ,TVCG

04. 08. 2017. 21:08   >>  20:39 4

PRED LOKALNE IZBORE

Opozicija nikad raslojenija

Iako nas do kraja godine očekuju izbori u Mojkovcu, Petnjici, Ulcinju i Cetinju, u fokusu opozicije i dalje su unutarstranački problemi. Zbog dešavanja na opozicionoj sceni, analitičar Sergej Sekulović skeptičan je da mogu izdejstvovati održavanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ipak, smatra da su izbori u Podgorici početkom naredne godine, velika šansa za opoziciju.

U susret lokalnim izborima u, za sada izvjesno četiri opštine do kraja godine, opozicija, čini se, nikad raslojenija. U DEMOS-u se, kaže Goran Danilović, spremaju za izbornu skupštinu, koja će biti održana 27. Avgusta u Mojkovcu.

"Ništa drugo u ovom trenutku za nas nije važno, sve ostalo doživljavamo kao razmiririce, ozbiljne ili manje ozbiljne", kazao je za TVCG Danilović.

No, da li su ozbiljne ili manje ozbiljne razmirice sa liderom DEMOS-a Miodragom Lekićem, moglo bi se znati nakon tog 27. Avgusta

"Ko poštuje volju većine u stranci biće poštovan, ko je ne poštuje bira novi put", poručio je Danilović.

Istovremeno, u nekada najjačem opozicionom SNP-u, spremaju se za vanredni Kongres 13. avgusta.

Nekadašnji poslanik te partije Aleksandar Damjanović ne otkriva da li će baš nakon toga formalizovati ideju o osnivanje nove stranke, ali svakako računa na, kako kaže, razočarane članove SNP-a i veliki broj onih koji nijesu bili politički aktivni.

"U tom pravcu se ovih dana na teritoriji cijele Crne Gore vode razgovori koji će svakako kroz nekoliko nedjelja rezultirati konačnim odlukama", kazao je Damjanović.

O predstojećim lokalnim izborima i nastupu opozicije isto misle i Danilović i Damjanović - sve ili ništa, svi ili niko.

"Nema uslova za održavanje lokalnih izbora. Opozicija se nije izborila ni za jedan od onih uslova koje je postavila svojevremeno", istakao je Danilović, dok Damjanović poručuje da prethodno treba postaviti pitanje kakvi uslovi treba da se stvore da bi se ponovili parlamentarni izbori.

Analitičar Sergej Sekulović smatra da dešavanja na opozicionoj političkoj sceni trenutno nikako ne doprinose ostvarenju njihovog glavnog cilja.

"U ovom trenutku snaga opozicionih partija ne djeluje dovoljno ozbiljno i jako da može da ostvari ono štio je njihov nepostredni cilj - vanredni parlamentarni izbori", ocijenio je Sekulović.

Akli, kako smatra Sekulović, podgorički izbori početkom naredne godine ipak mogu biti šansa za opoziciju.

"Ukoliko bude dobro organizovana, pametna i sa dobrim namjerama", naglasio je Sekulović.

Na ruku im, dodaje on, ide i razdor unutar DPS-a na lokalnom nivou. Sekulović ističe da je specifičnost sukoba na relaciji Stijepović - Vučelić što je učinjen javnim, a što je rijetkost za najjaču partiju.

"Mislim da DPS jeste u problemu što se tiče Podgorice, a značaj podgoričkih izbora bih izjednačio sa predsjedničkim izborima", kazao je Sekulović.

On zaključuje da je konkretrna politička neophodna, uz očekivanje da do objedinjavanja opozicionih političkih partija na jasnim vrijednosnim i ideološkim osnovama, ipak dođe.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније