Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 08. 2017. 12:35   >>  12:06 16

KONJEVIĆ PORUČIO

Ne prekidamo bojkot

Bojkotovanje rada parlamenta opozicija treba da nastavi do pokretanja dijaloga o novim izborima i određivanju njihovog datuma, ocijenio je potpredsjednik SDP-a, Raško Konjević.

 

Na pitanje da li smatra da je došlo vrijeme da opozicija preduzme neke druge poteze, s obzirom na to da bojkot parlamenta ne daje rezultate, Konjević je kazao da pstoji prostor i za druge demokratske legitimne i legalne akcije opozicije.

„Bojkot je dao i daje rezultate. Birači opozicije su razumjeli taj naš potez. Nažalost rijetka smo država NATO koja ima ovako duboku političku krizu“, rekao je Konjević za Agenciju Mina.

Komentarišući to što se američki potpredsjednik Majk Pens, za razliku od nekih evropskih zvaničnika, tokom posjete Podgorici sastao sa predstavnicima građanske opozicije, Konjević je kazao da je to „samo potvrda da se radi o najdemokratskoj zemlji današnjeg svijeta koja baštini vrijednosti dijaloga i različitog mišljenja“.

„Odluka da razgovara sa predstavnicima građanske opozicije tokom njegove posjete, koja je bila prevashodno multirateralnog karaktera, svakako je znak da Sjedinjene Američke Države prate demokratske procese u Crnoj Gori i da su otvoreni za dijalog sa progresivnim snagama koje baštine demokratske vrijednosti“, smatra Konjević.

Upitan zašto, poslije sastanka sa Pensom, niko od učesnika u svojim saopštenjima nije pomenuo da je on pozvao opoziciju da se vrati u parlament, Konjević je kazao da je elementarna praksa da se sa susreta na tako visokom nivou u saopštenjima iskažu samo stavovi koji su sagovorniku saopšteni, a ne da se prepričava šta je visoki sagovornik govorio.

„To se prepušta njegovom kabinetu da saopšti. Sama činjenica da je tražen razgovor od strane potpredsjednika Pensa potvrđuje da postoji uvažavanje prema stavovima SDP i građanske opozicije“, kazao je Konjević.

On je dodao da je normalno da, u društvu koje želi da bude demokratsko, opozicija bude u parlamentu, ali nakon fer i slobodnih izbora koji se neće održavati na dan „državnog udara“.

Na pitanje da li smatra da je vrijeme da opozicija preispita odluku o bojkotu i mogućnost povratka u parlament, Konjević je poručio da će se bojkot parlamenta nastaviti do određivanja datuma i pokretanja dijaloga o novim izborima.

O kandidatu SDP-a do kraja novembra

On je ocijenio da kandidat za predsjednika države mora biti osoba sa ozbiljnim političkim znanjem i iskustvom, i sa jasnim uvažavanjem međunarodne zajednice.

Konjević je na pitanje da li će SDP imati svog kandidata na predsjedničkim izborima, kazao da će tu odluku donijeti organi stranke, najkasnije do kraja novembra.

On je rekao da je za građane Crne Gore najznačajnije da predsjednički kandidat ima i političko i životno iskustvo da vodi i predstavlja državu u svijetu, da snažno radi na smanjenju podjela i vraćanju ključnih vrijednosti u jednom društvu – dijalogu i uvažavanju različitosti.

“Crnoj Gori treba predsjednik jasne građanske profilacije, koji će je uvesti i predstavljati u Evropskoj uniji i NATO. Neopterećen politikom prošlosti, čiste biografije i jasne vizije kako društvo treba da se vodi i gradi u narednih pet godina”, istakao je Konjević.

On je podsjetio kako je ustavno ovlašćenje predsjednika države i da upravlja vojskom.

“Sve to ukazuje da to mora biti osoba sa ozbiljnim političkim znanjem i iskustvom, sa jasnim uvažavanjem međunarodne zajednice”, kazao je Konjević.

Prema njegovim riječima, funkcija predsjednika države nije za eksperimentisanje sa stranačkim kandidatima, nego odgovorna dužnost koja u sebi nosi ogromnu odgovornost.

“I potrebna nam je dokazano sposobna osoba koja će da doprinese razvoju društva na idejama razvijene Evrope”, rekao je Konjević.

Nećemo podržati kandidata DF-a i DPS-a

Upitan da li smatra da bi ostatak opozicije podržao kandidata SDP-a na predsjedničkim izborima, Konjević je kazao da ne bi na tome ni insistirali. „Važnija podrška građana tom kandidatu od stavova stranačkih organa drugih partija“.

Kako je naveo, na predsjedničkim izborima građani glasaju konkretnu ličnost, cijene njene političke i lične sposobnosti, znanje i iskustvo.

„Poštujemo autonomiju drugih opozicionih subjekata. Svoju odluku donijećemo najkasnije do kraja novembra. Važnije od podrške bilo koje partije nekom partijskom kandidatu jesu njegove lične i političke kvalifikacije i karakteristike“, kazao je Konjević.

On je poručio da SDP sigurno neće podržati kandidata Demokratskog fronta (DF) i Demokratske partije socijalista (DPS).

„Sada se vidi koliko smo bili u pravu kada nijesmo podržali kandidaturu Vujanovića 2013. godine. Vujanović je sve ove godine više bio potpredsjednik DPS-a i stranački funkcioner nego predsjednik svih građana“, dodao je Konjević.

Na pitanje kako komentarišete stav dijela opozicionih subjekata da opozicija treba da nastupi sa zajedničkim kandidatom i da bi to trebalo da bude nestranačka ličnost, Konjević je rekao da, načelno, ti stavovi zvuče prihvatljivo, ali u politici oni moraju biti utemeljeni u realnoj političkoj situaciji.

„Iskreno govoreći teško je očekivati da opozicija ima zajedničkog kandidata. Krupna je temeljna politička razlika izmedju SDP-a i DF-a, tako da je neočekivano da se može napraviti dogovor oko vrijednosti koje taj kandidat treba da zastupa“, pojasnio je Konjević.

On je istakao da je SDP, svakako, otvoren za razgovore, prevashodno sa građanskom opozicijom. „Javno, sa argumentima i jasnim principima i zalaganjima koje bi zajednički kandidat trebao, po nama, da ima“.

„Zajednički kandidat bi morao da ispunjava ključna programska zalaganja SDP-a koja su dio naše programske agende preko dvije decenije i našeg Manifesta iz juna ove godine“, dodao je Konjević.

Kako je naveo, taj kandidat mora imati jasan građanski profil, političko i životno iskustvo i uvažavanje u međunarodnoj zajednici, sa jasnim opredjeljenjem da nema povratka nazad u pitanjima koja je Crna Gora uspješno riješila.

„Novi predsjednik mora biti ličnost koja neće da zavađa građane zbog politike, nego da ih okuplja u cilju d,obra svih jer zajednica u kojoj se konstantno insistira na podjelama i razlikama ne može ići naprijed“, istakao je Konjević.

Upitan da li smatra da još postoji mogućnost da parlamentarni izbori budu održani kad i predsjednički, s obzirom na čvrst stav vlasti da ih, i pored ultimatuma opozicije, neće biti, Konjević je rekao da se ne radi o ultimatumu nego o potrebi da se riješi politička kriza.

„Opozicija traži nove izbore jer je pravno, politički i logički nemoguće objasniti kako su mogli biti slobodni i fer izbori istog dana kada je po tvrdnjama tužilaštva bio „državni udar“ u pokušaju“, kazao je Konjević.

SDP se, kako je naveo, zalaže za dijalog o tom pitanju, sugerišući da su novi izbori jedino ispravno demokratsko rješenje koje bi smanjilo političke tenzije i ujedinilo društvo.

„Ako DPS i njegovi sateliti to ne žele, onda je jasno da se na podjelama želi nelegitimno vladati. Bez rješenja političke krize nema uslova da se posvetimo, na valjan način, nagomilanim ekonomskim, socijalnim i razvojnim problemima“, smatra Konjević.

Prema njegovim riječima, DPS i sateliti svojim mjerama nastavljaju da „kažnjavaju“ srednji sloj - prosvjetne i zdravstvene radnike, ljekare i radnike u državnoj upravi, koji će najviše osjetiti povećanje PDV-a. „DPS je u kampanji obećavao suprotno, tvrdio je da neće povećavati poreze“. 

Пратите нас на

Коментари16

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније