Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

08. 08. 2017. 07:57 >> 07:51
2

NA PRIMORJU

Tenzije mogu poljuljati koalicije

Politička netrpeljivost između Demokrata i Demokratskog fronta (DF), doživljava kulminaciju, a sa obje strane stižu uvredljiva saopštenja koja, prema ocjenama analitičara, predstavljaju samo korak do urušavanja ionako krhke vlasti u Kotoru, Herceg Novom i Budvi, gdje su ovi subjekti formirali vlast.

Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da su sukobi u ovim dvjema partijama očekivani, jer su Demokrate glavna meta Fronta.

To se kaže vidjelo i prilikom formiranja vlasti u Budvi i Kotortu, a do poličkog zamora došlo je samo mjesec ili dva nakon konstituisanja lokalnih parlamenata.

"To govori o tome da je to jedna vlast koja predstavlja ravnotežu straha od DPS i koja je zato i formirana, jer tu nema mnogo sličnosti ni programskih ni ciljnih koje bi ujedinile te opozicione subjekte", rekao je Vukadinović za Dnevne novine.

Smatra da je razumljivo što su Demokrate, kao opozicioni favorit na političkoj sceni, glavna meta DF na različitim izborima, bilo lokalni ili predsjednički.

"Jer po svoj prilici, Demokrate su neko ko postaje lider na opozicionoj sceni i neko ko uliva povjerenje, a nasuprot tome je DF koji je potrošio svo rapoloživo vrijeme koje je imao kroz ekscesne momente koje nisu dali rezultate", ocijenio je Vukadinović.

Odnos Demokrata i DF, kaže podsjeća na onaj između SNP i DF prije nekoliko godina, kada je SNP bio opoziciona vodilja.

"DF je i tada nastojao da marginalizuje SNP koji je bio lider opozicione scene sa značajnim brojem poslanika i on je uspio u tome, jer danas je SNP jedna marginalizovana stranka. Danas isto pokušavaju da urade i sa Demokratama koji ne odobravaju njihove nasilne aktem, ne učestvuju u tome i zbog toga se DF i okomio na Demokratsku Crnu Goru", navodi on.

Direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić smatra da, iako su lokalni funkcioneri manje ostrašćeni od centrala, poruke koje dolaze sa državnog nivoa mogu da poljuljaju i vlast u opštinama.

"Lokalni funkcioneri su manje ostrašćeni od centrala i to se pokazalo prilikom formiranja vlasti u Herceg Novom, kao i prije toga brzom formiranju vlasti, nakon što su se pregovarači iz centrala povukli iz pregovora”, kaže Raonić u izjavi DN.

No, dodaje, tenzije koje forsiraju centrale oko toga ko će biti drugi, odnosno treći subjekt po snazi, bez pretenzija da zajedno dođu do prvog mjesta će neminovno imati svog uticaja u ovim opštinama, rekao je Raonić.

"U kombinaciji sa nezadovoljstvima nekih subjekata, raspodjelom moći i prisvajanjem vlasti jedne partije, može da napravi probleme u funkcionisanju vlasti", zaključio je Raonić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније