Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

08. 08. 2017. 08:43 >> 08:13
13

VOL STRIT ŽURNAL

Ruske spletke glavobolja za Balkan

Od Libije preko Balkana do Južne Afrike, Kremlj aktivno radi na rušenju svjetskog poretka predvođenog Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), piše uticajni američki list Vol strit žurnal.

 

"Bivši predsjednik Barak Obama jednom je odbacio postsovjetsku Rusiju kao običnu 'regionalnu silu', ali ona to nije, kako stvari danas stoje. Vladimir Putin je posljednjih godina krenuo globalno, lansirajući svoj šarm u ruskom stilu u mjestima gdje je uticaj Kremlja bio nepostojeći. Ruski glasovi, otisci prstiju i tragovi se pojavljuju svuda po Bliskom istoku i Evropi, djelovima Afrike i čak u Latinskoj Americi", piše Vol strit žurnal.

U tekstu autori pominju Balkan i pokušaj vojnog udara tokom prošlogodišnjih izbora u Crnoj Gori.

"Ruske spletke takođe stvaraju glavobolje Zapadu na često previđenoj areni - Balkanu. Najnoviji član NATO-a, mala Crna Gora, uskoro će početi suđenje dvojici ruskih obavještajaca u odsustvu, zbog uloge u vojnom puču. Ruski cilj je očigledno bio ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića i zadržavanje Crne Gore izvan NATO-a. Državni udar nije uspio, ali pokazuje koliko Rusija želi da proširi svoj položaj na Balkanu – piše ovaj ugledni list. Kremlj želi da uruši svjetski poredak na čelu sa SAD, navodi se u članku, a cilj je jasan - da se 'naruši internacionalni sistem prava koji su SAD uspostavile i vodile od završetka Drugog svjetskog rata“.

Posljednjih godina, Vladimir Putin je ušao u svjetsku arenu, tvrde autori, direktor programa za proučavanje Rusije i Evroazije u Karnegi fondu Eugen Rumer i potpredsjednik tog fonda Endrju Vejs.

Oni navode da je rusko miješanje u američke izbore prošle godine, dovelo do najveće političke krize u SAD-u od "Votergejta", i da je zatrpala predsjednika Donalda Trampa istragama, dok su u Siriji "bombama, oružjem i čizmama" sačuvali Bašara al Asada na vlasti, dok je čak i poraz Le Pen na izborima u Francuskoj, proruske kandidatkinje, pokazatelj da ni jedna zemlja Evrope nije sigurna od ruskog miješanja.

List navodi da je Rusija uspostavila svoju politiku i na Bliskom istoku, kao i da je preobratila turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da napusti NATO saveznike, prodajom protivvazdušnog sistema S-400.

Prema riječima autora članka, sada je Rusija prisutna i u nekim djelovima Afrike, pa čak i u Latinskoj Americi. Moskva je uspjela da pronađe brojne moguć nosti, i sada aktivno koristi raskol na Zapadu. U tekstu se tvrdi da je Putin iskoristio haos u Libiji nakon pada Gadafija, gdje se ruski specijalci i dronovi dopremaju iz baze u Egiptu kako bi podržali generala Kalifa Haftara. Rusija je "ušla tamo gdje su SAD i njihovi partneri ili prepustili svoje pozicije ili nijesu ništa mogli da preduzmu".

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније