Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

09. 08. 2017. 08:03   >>  07:35 2

CRNA GORA

U novom sjedištu NATO do kraja godine

Crna Gora, kao 29. članica NATO, trebalo bi do kraja godine da se preseli u novo sjedište Alijanse u Briselu. Kompleks ekoloških zgrada, čijaje vrijednost 1,1 milijardi eura predstavljenaje krajem maja na sastanku šefova država i vlada.

 

Izgradnja novog NATO štaba, koje se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010. godine, a Sjevernoatlantski savez će se, kako je najavljeno, preseliti u novo sjedište do kraja 2017.godine.

Sa preko 250.000 metara kvadratnih nova zgrada obezbjediće prostor za: 1.500 ljudi iz nacionalnih delegacija, 1.700 međunarodnih vojnih i civilnih službenika, 600 zaposlenih iz NATO agencija, kao i česte posjetioce kojih dnevno ima oko 500 navodi se na sajtu NATO-a.

Novo sjedište NATO-a biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije organizacije za 21. vijek, saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a.

Dizajn objekta uključuje najsavremenije informacione i komunikacione tehnologije. Na primjer, konferencijski sadržaji uključuju 18 prostorija s objektima za simultano prevođenje i mogućnostima video telekonferencije za povezivanje sastanaka na lokaciji ili u inostranstvu. Sedam od 34 sale imaće mogućnosti za virtuelne sastanke ističu u NATO-u.
Jo Palma, vodeći arhitekta projekta, rekao je ranije da je životna sredina i održivost jedno od najvažnijih pitanja u dizajnu zgrade.

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujući recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja.

Saveznici su odlučili 1999. godine da je NATO-u potrebno namjensko sjedište koje će zamijeniti ono privremeno iz 1967. godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahtijeva stalno i skupo održavanje navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sjedišta. Od 1967. godine, broj NATO saveznika se gotovo udvostručio, od 15 do 29 članica. Dodaju da je veliki broj partnerskih nacija otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u.

Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, te da postoji i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba. U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije korišćenjem solarne energije i naprednog sistema osvjetljenja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video-telekonferencijama. Kancelarije NATO partnera biće locirane u odvojenoj zgradi u NATO kampusu, sa podjednako fleksibilnim prostorijama.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније