Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

11. 08. 2017. 14:35   >>  12. 08. 2017. 00:28 7

POSJETA SENATORA SAD-a

CG će biti posvećen partner Alijanse

Američki senator Roj Blant kazao je da je Crna Gora, kao nova članica NATO-a, značajan faktor stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana i primjer uspješne integracije.

Blant je danas razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem. Tom prilikom je naglasio da će SAD i američki Kongres nastaviti da posvećeno rade na daljem jačanju odnosa i saradnje sa Crnom Gorom. 

Ministar Darmanović istakao je veoma dobru i sadržajnu saradnju Crne Gore i SAD i zahvalio na kontinuiranoj podršci realizaciji vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, što je dokaz provjerenog i trajnog prijateljstva i strateškog partnerstva.

"Ministar Darmanović je posebno istakao nedavnu, istorijsku, posjetu potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori i poslate poruke, što će dati dodatan impuls snaženju međudržavnih odnosa, ali i novu energiju za dalji crnogorski reformski put, kao i regiona uopšte", saopšteno je iz kabineta ministra Darmanovića.

S posebnom pažnjom pristupamo obavezama u NATO-u

Sa američkim senatorima Rojem Blantom, Džonom Korninom, Tedom Kokranom, Suzanom Kolins, Tomom Kotonom i Tomom Tilisom sastao se i ministar odbrane, Predrag Bošković.

Na sastanku je takođe ocijenjeno da će Crna Gora kao punopravna NATO članica značajno će doprinijeti održavanju i pospješivanju regionalnog i međunarodnog mira i stabilnosti.

Ministar odbrane, kako je saopšteno iz njegovg resora, ukazao je da Ministarstvo i Vojska Crne Gore sa posebnom pažnjom pristupaju obavezama koje proizilaze iz punopravnog članstva u Alijansi, te naglasio da će Crna Gora nastaviti da bude faktor stabilnosti u regionu, te promoviše vrijednosti evroatlantske zajednice.

"Bošković je zahvalio američkoj delegaciji na sveukupnoj podršci Sjedinjenih Američkih Država, apostrofiravši značaj Programa strateškog partnerstva Crne Gore i savezne države Mejn, kao i istakavši uvjerenje da će se bilateralna odbrambena saradnja dvije države saveznice značajno produbiti u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Bošković upoznao sagovornike sa aktivnostima i budućim planovima koje Ministarstvo odbrane inicira i realizuje u cilju konstantnog napredovanja i dalje modernizacije crnogorskih oružanih snaga.

"Predstavnici američke delegacije su istakli da je napredak Crne Gore u svim ključnim oblastima evidentan, te iskazali uvjerenje da će integracija Crne Gore u NATO pomoći da se osigura dugoročna bezbjednost Zapadnog Balkana. Američki senatori posebno su naglasili značaj doprinosa crnogorske Vojske međunarodnim mirovnim misijama i izrazili zahvalnost za njen doprinos misiji "Resolute Support" u Avganistanu", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Ukazavši na uspjeh u suprotstavljanju negativnom vanjskom uticaju, predstavnici američke delegacije izrazili su spremnost da pomognu jačanje bilateralne saradnje.

Senatori mogu pomoći ekonomski razvoj

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin primio je danas delegaciju Senata Sjedinjenih američkih država.

"Zajednički je pozitivno ocijenjeno i sve veće prisustvo investitora iz SAD u Crnoj Gori, te konstatovano da dalje aktivnosti senatora mogu biti od pomoći i u oblastima od značaja za dalji ekonomski razvoj Crne Gore", saopšteno je iz Vlade.

Diskutujući o unutrašnjim prilikama u Crnoj Gori i regionu, kako se navodi, Pažin je zahvalio SAD na kontinuiranoj saradnji koja se ostvaruje kroz razmjenu informacija o aktuelnim bezbjednosnim izazovima.

"Ocijenjujući posjetu kao još jedan znak nastavka intenzivne saradnje i podrške Crnoj Gori od strane Sjedinjenih Američkih Država, potpredsjednik Pažin je ukazao na značaj prisustva SAD u Crnoj Gori i regionu u cilju promocije vrijednosti zapadnih demokratija. Podsjećajući i na istorijsku posjetu potpredsjednika SAD Majka Pensa Crnoj Gori, te iskazano ohrabrenje povodom članstva naše države u NATO Alijansi, potpredsjednik Pažin je saopštio da će Crna Gora biti posvećen partner, te da će podržavati ideju daljeg proširenja NATO i na ostale države aspirante. Dodao je i da Crna Gora ostaje posvećena jačanju dobrosusjedskih odnosa, kao i širenju ideje o važnosti stabilnosti regiona i njegove integracije u razvijene demokratije zapadnih društava", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније