Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

12. 08. 2017. 07:43 >> 07:19
45

JANJIĆ TVRDI

CG se spasila ulaskom u NATO

Ne bi me iznenadila nova deklaracija koja se tiče Srba u regionu, ali ona bi morala da poštuje Nacionalnu strategiju Vlade Srbije, sa izmijenjenim okolnostima prema Crnoj Gori. Kad je svojevremeno Strategija rađena, Crna Gora nije bila članica NATO-a, a sada ta činjenica i te kako mijenja prioritete i političku podršku, kazao je Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose.

U bezbjednosnom i opštepolitičkom smislu, smatra Janjić, Crna Gora se spasila kada je ušla u NATO.

Nedavno je, na sastanku predstavnika Srba regiona kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, održanom povodom obilježavanja dana sjećanja na žrtve "Oluje", najavljena izrada deklaracije koja se tiče prava Srba regiona.

Prema riječima Vučićevog generalnog sekretara Nikole Selakovića, riječ je o deklaraciji o zajedničkom objedinjenom nacionalnom djelovanju i definisanju nacionalnih minimuma i principa za opstanak srpske nacije i srpskog naroda. Kako je na skupu najavljeno, deklaracija o pravima Srba u region bi trebalo da bude izrađena najesen.

"Selaković je rekao da bi se ta deklaracija odnosila na kulturna i jezička prava. Međutim, interpretacija Milorada Dodika iz Republike Srpske je drugačija. Spominjanje Republike Srpske kao 'dobiti', kao i Dačićevo pominjanje podjela i razgraničenja sa Albancima, znači da je očigledan većinski trend koji diže srpski etnonacionalizam. Na to Vučić ne odgovara, što ukazuje da je on podstakao taj trend ili da opet politički griješi kad ćuti", kaže Janjić za Pobjedu.

Пратите нас на

Коментари45

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније