Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 08. 2017. 11:30 >> 11:12
34

ŽIVKOVIĆ POZIVA

Jokiću oduzeti državljanstvo

Poslanik DPS, Danijel Živković, pozvao je predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, da crnogorskoj javnosti kaže da li je u momentu predaje liste za izbor odbornika u SO Kotor bio državljanin Srbije, te da li je na dan izbora za predsjednika opštine imao državljanstvo Srbije.

               
Živković je od Jokića zatražio da odgovori kada je zatražio ispis iz državljanstva Srbije.

Podsjećamo, Jokić je početkom jula saopštio da je državljanin Crne Gore, te da nema državljanstvo nijedne druge države.

To je bio odgovor Jokića na ranije medijske napise da je u trenutku izbora na funkciju predsjednik Opštine Kotor imao dva državljanstva – crnogorsko i srpsko.

Poslanik DPS-a, sa druge strane, poziva Ministarstvo unutrašnjih poslova da u skladu sa zakonom, po službenoj dužnosti, "pokrene postupak za gubitak crnogorskog državljanstva u slučaju Vladimira Jokića", napominjući kako je predsjednik kotorske opštine "na osnovu ličnog zahtjeva upisan u knjigu državljana Republike Srbije dana 11.09.2013. godine pod rednim brojem 1661".

"Možda je Vladimir Jokić zaboravio da objasni kotorskoj i crnogorskoj javnosti, kako je bez crnogorskog državljanstva obavljao funkciju odbornika u Skupštini ppštine Kotor i kako sada kao apatrid obavlja funkciju predsjednika Opštine Kotor. Možda je on zaboravio, ali mi nijesmo, jer imamo obavezu da pred licem javnosti demistifikujemo slučaj dvojnog državljanstva. Notorna je činjenica da je kadar Demokrata, sada predsjednik Opštine Kotor, na osnovu ličnog zahtjeva upisan u knjigu državljana Republike Srbije dana 11.09.2013. godine pod rednim brojem 1661. Sve bi to bilo po slovu zakona da Jokić već nije imao državljanstvo Crne Gore", kazao je Živković.

On navodi kako je Jokić možda pomislio "da nije loše imati dva državljanstva", ali da je zaboravio da po zakonu "punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo".

"S tim u vezi, Vladimir Jokić je već 11.09.2013. godine po sili zakona izgubio crnogorsko državljanstvo. Istovremeno se nameće jasan zaključak da imenovani nije mogao biti biran niti se mogao naći na odborničkoj listi kao kandidat za odbornika, jer je članom 45. Ustava Crne Gore propisano da pravo da bira i da bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivalište u Crnoj Gori. Podsjećamo da je Vladimir Jokić, nakon što je otkrivena njegova prevara, angažovao stare, kompromitovane veze u Beogradu, u paničnom pokušaju da dobije ispis iz srpskog državljanstva. Ispisom iz knjige državljana Srbije sadašnji predsjednik Opštine Kotor izgubio je jedino državljanstvo koje mu je ostalo, čime je po zakonu postao lice bez državljanstva. Stoga je nejasno kako to apatrid može obavljati funkciju predsjednika opštine", rekao je Živković.

On navodi da slučaj Jokića svjedoči o tome koliko su funkcioneri partije bivšeg SNP-a, "političkih unučića Slobodana Miloševića, iskreno i Srbi i Crnogorci".

"Taman toliko koliko i državljani, recimo Gane. Za njih pitanje nacionalne pripadnosti, očigledno znači posjedovanje pasoša, koji im omogućava da se okoriste na bilo kojoj strani. Kako ga dobiju, prevarno i tajno, tako ga se i odreknu, kada im zasmeta i ugrozi njihovu obmanu o sopstvenoj veličini. U cilju što hitnije reakcije nadležnih organa pozvao sam Vrhovnog državnog tužioca da upozna javnost o preduzetim radnjama u konkretnom slučaju", rekao je Živković.

 

                         

Пратите нас на

Коментари34

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније