Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

16. 08. 2017. 12:41 >> 12:45
9

MEDOJEVIĆ OCIJENIO

Sudski proces je apsurdan

Odluka Vrhovnog suda da produži pritvor za još dva mjeseca direktoru Pokreta za promjene (PzP), Dejanu Vujisiću, tehničkom sekretaru, Željku Šćepanovicu i Momiru Nikoliću, pokazuje da se radi o apsurdnom sudskom procesu, ocijenili su iz te partije.

 

Lider PZP-a, Nebojša Medojević, ocijenio je da rješenje Vrhovnog suda potvrđuju teze te partije da se radi "o jednom apsurdnom sudskom procesu".

On je pojasnio da je Vrhovni sud odbacio zahtjev glavnog specijalog tužioca da "ova teška zločinačka, kriminalna organizacija, zvana PzP, planira da ponovi to djelo".

"Vrhovni sud je odbacio pravni osnov za produženje pritvora - opasnost od ponavljanja krivičnog djela, jer u spisima koje je dostavio specijalni državni tužilac nema elemenata bića krivičnog djela pranje novca", kazao je Medojević na konferenciji za novinare, prenijela je Mina.

On tvrdi da je ovi prvi postupak koji se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu bez ijedne krivične prijave: "Nijedan državni kompetentni organ, koji je zadužen da podnosi ili otkriva krivična djela pranja novca, nije podnio krivičnu prijavu ni protiv jednog od nas četvorice osumnjičenih".

"To dovoljno govori o kakvim se motivima radi i potvrđuje našu tezu da se radi o montiranom slučaju na bazi političkih motiva, a po naređenju Mila Đukanovića i na bazi ličnih motiva osvete za moju javno izgovorenu riječ“, rekao je Medojević.

On je naveo da je u ovom postupku apsurd što Milivoje Katnić prijavljuje svjedoke koji su ustvari svjedoci odbrane. 

"Katnić za ovih osam mjeseci nije obezbijedio nijednog svjedoka optužbe. Svi svjedoci koje je prijavio su naši ljudi, naši aktivisti, funkcioneri, članovi i glavni svjedoci odbrane", naveo je Medojević.

Kako dodaje, u ovom slučaju ni nakon ovoliko mjeseci, Katnić nije došao ni do jednog dokaza koji može da predstavlja i osnov sumnje, a ne osnovanu sumnju.

Prema njegovim riječima, Vrhovni sud je spasio svoj profesionalni obraz, jer je uvidom u dokumentaciju jasno bilo kom pravnom laiku da Katnić nije prikupio nijedan materijalni dokaz koji ima veze sa krivičnim djelom pranje novca: "Vijeće Ustavnog suda spriječilo je Milivoja Katnića da ove ljude drži u nedogled u pritvoru“. 

"Ako je Milivoje Katnić osumnjičio mene da sam, šef kriminalne grupe, a da su oni članovi koji su izvršavali moje instrukcije, a vrhovni državni tužilac procijenio da ja kao šef kriminalne grupe mogu da se branim sa slobode – pa koji je onda pravni osnov da članovi moj kriminalne grupe leže u zatvoru? Ja mogu naći druge ljude i ponovo uraditi to krivično djelo da sam ga ikad uradio", navodi Medojević.

Prema tome, kako je kazao, ovo prelazi u mučenje, torturu. 

Medojević je još jednom pozvao pravnu struku da dignu glas, jer Katnić "sistematski koristi pritvor ne kao mjeru sprječavanja uticaja na postupak, već kao glavnu istražnu tehniku".

Funkcioner PzP-a, Branko Radulović, kazao je da vijeće Vrhovnog suda nije uvažilo naredbu specijalnog državnog tužioca. 

"Vidjeli su da je ona po mnogo čemu neosnovana, da je kontradiktorna, da nema pravno utemeljenje i da spisi, koje su analizirali pokazuju nešto sasvim suprotno“, rekao je Radulović. 

Ovo rješenje, kako je ocijenio, pokazuje da nema jedinstvene pravde u pravosudnom sistemu Crne Gore, "da tamo nema nikakvog saglasja između specijalog državnog tužioca i ostalog dijela tužilaštva". 

Radulović smatra da se i u ovom slučaju vidi da glavni specijalni tužilac radi tendencionozno, pod očitim direktivama.

"Demokrazski front (DF) će veoma brzo donijeti neke odluke kojima ćemo pokazati demokratsku snagu na drugi način. Umijemo da demonstriramo i pokazujemo svoju silu. Normalno, iskoristićemo sva moguća pravna sredstva“, poručio je Radulović.

On je rekao da će neko morati da odgovara za nepravdu koja je učinjena prema liderima DF-a, rukovodstvu, istaknutim članovima DF-a i PzP-a.

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније