Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

16. 08. 2017. 12:59   >>  12:39 4

ŽIVKOVIĆ PISAO STANKOVIĆU

VDT da se izjasni o Jokiću

Poslanik DPS-a Danijel Živković zatražio je od vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića da informiše crnogorsku javnost da je li tužilaštvo reagovalo zbog sumnje da je predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, u vrijeme održavanja lokalnih izbora u tom gradu, na kojima je bio nosilac liste Demokratske Crne Gore, bio državljanin Republike Srbije

 

Živković je, naime, uputio otvoreno pismo Stankoviću povodom "slučaja Jokić".

"Tražim da informišete crnogorsku javnost da li je tužilaštvo preduzelo zakonom predviđene radnje zbog postojanja osnovane sumnje da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u vrijeme održavanja lokalnih izbora u Kotoru na kojima je bio nosilac liste Demokrata Crne Gore 16.10.2016. godine bio državljanin Republike Srbije, čime je, kako se osnovano sumnja, prekršio član 2 Zakona o izboru odbornika i poslanika", navodi se u pismu Živkovića.

On podsjeća da je članom dva tog zakona predviđeno da "odbornike i poslanike biraju i pravo da budu birani za odbornika i poslanika imaju građani koji imaju crnogorsko državljanstvo".

"Kao Vrhovni državni tužilac u više javnih nastupa ste isticali da je Tužilaštvo dužno da provjeri sve medijske navode iz kojih proizilazi potencijalno postojanje krivičnih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Shodno tome podsjećamo Vas da su, prema navodima i dokumentima objavljenim u medijima, građani Kotora i cjelokupna javnost bili obmanuti i prevareni, čime se direktno uticalo na slobodno izražavanje volje građana na izborima što jasno dovodi u pitanje legitimnost cjelokupnog izbornog procesa u opštini Kotor. Hitnost u odlučivanju je naročito važna u ovom slučaju budući da, ukoliko se potvrde iznesene sumnje, odluka o izboru gospodina Jokića za gradonačelnika bi morala biti oglašena ništavom, što bi značilo da bi morale biti poništene i sve odluke i imenovanja koja je gospodin Jokić donio shodno pravilima: 'Quod ab initio vitiosum est, non producit effectum' - Što je ništavo od početka ne proizvodi posledice kao da nikada nije ni postojalo; i 'Nemo plus iuris ad alium transferre potest quam ipse habet' – Niko na drugog ne može prenijeti više prava nego što ga sam ima", piše u pismu Živkovića.

Brzo donošenje odluke u konkretnom slučaju važno je, smatra on, i zbog poštovanja načela da su svi građani jednaki pred zakonom.

"Naime, lica koja su strani državljani su, shodno zakonu, lišena određenih prava koja imaju crnogorski državljani. Ukoliko se potvrdi da je gospodin Jokić u vrijeme kada je postao nosilac liste a potom i odbornik a onda i predsjednik opštine bio državljanin Republike Srbije to bi ujedno značilo i da je grubo prekršeno pravilo da se u sličnim situacijama jednako postupa čime bi bila povrijeđena i ravnopravnost pred zakonom kao jedan od osnovnih ustavnih i civilizacijskih principa", navodi se u pismu Živkovića, uz napomenu da od Stankovića čekuje da će u najskorijem vremenskom periodu pružiti crnogorskoj javnosti potpune i prezicne informacije o konkretnim radnjama u slučaju Jokić.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније