Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

20. 08. 2017. 08:11 >> 08:47
10

HLOBENJ PORUČIO

"Opozicija van Skupštine - nevesela realnost"

Politički život teče dalje bez obzira na to da li je opozicija u parlamentu ili ne, jer Vlada mora da funkcioniše, ispunjava svoje programske uredbe i nakon završetka mandata položi građanima račune. Činjenica da je opozicija van skupštine je jednostavno realnost sa kojom smo naučili da živimo, ali koja mene ne raduje, kazao je u intervjuu Pobjedi ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hlobenj.

On je istakao da „nema pravo da javno komentariše i miješa se u unutrašnje političke procese zemlje“, ali da je mnogo vremena i lične energije uložio zajedno sa kolegama u to da se opozicija vrati u skupštinske klupe.

Osvrnuo se i na posjetu američkog potpredsjednika Majka Pensa Crnoj Gori, istakavši da je ostavila značajan trag.

" Veoma pažljivo smo u diplomatskom koru pratili tok i zaključke ove istorijski najznačajnije visoke posjete iz SAD Crnoj Gori u proteklim decenijama, kao i zasijedanje Jadranske povelje prvi put na istorijskom nivou premijera i šefova država, gdje su domaćini bili Crna Gora i Makedonija. Uvjeren sam da je posjeta potpredsjednika Pensa ostavila značajan trag ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu Zapadnog Balkana, jer je američka administracija pod rukovodstvom Donalda Trampa jasno potvrdila svoju obavezu da podržava i pomaže ove zemlje u procesu transformacije vezane za jačanje demokratije, vladavinu prava, obezbjeđenje trajnog ekonomskog rasta i konkurentnosti i na kraju produbljivanje regionalne saradnje", istakao je Hlobenj.

SAD se ne vraćaju na Balkan jer nikada nijesu ni otišle

Slovački ambasador je pozdravio dodatnu vrijednost SAD u podršci evropske perspektive regiona.

"To znači podršku Vašingtona budućem članstvu Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Ne samo ova posjeta, već i prethodne zajedničke aktivnosti u tandemu SAD – EU su se na Zapadnom Balkanu pokazale kao veoma uspješan model, koji donosi konkretne pozitivne rezultate. Te činjenice smo svjesni i u EU, a svjesni su toga i Amerikanci. Ja u ovom kontekstu u budućnosti ne mogu zamisliti drugu platformu saradnje, nego platformu izgrađenu na našim zajedničkim vrijednostima, gdje se na ovom prostoru EU i SAD uzajamno uspješno dopunjuju. Pristupanjem NATO savezu se institucionalni dijalog sa EU bitno mijenja i olakšava. Ne treba zaboraviti da su EU i NATO dvije strane iste medalje", istakao je on.

Hlobenj je naglasio da ne smatra da se SAD vraćaju na Balkan, jer iz ovog regiona nijesu nikad ni otišle.

"Pristupanje Crne Gore NATO-u je još jedan dokaz kontinuiranog jačanja američkog prisustva, pod čime se razumije jačanje stabilnosti i bezbjednosti šireg regiona. Na primjer, iz usta novog premijera Vlade Makedonije u Podgorici smo jasno čuli da bi Makedonija rado postala 30. punopravna članica Alijanse, što znači da i same zemlje regiona aktivno priželjkuju prisustvo SAD i da su svjesne toga", kazao je ambasador Slovačke.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније