Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

29. 06. 2013. 15:19 >> 15:19
3

EU INTEGRACIJE

Marić: Poglavlja 23. i 24. dogodine

Primjena Akcionih planova za poglavlja 23 i 24 biće moguća ako se državni organi suštinski oslobode političkog uticaja kazao je pravnik Boris Marić, navodeći da se otvaranje tih poglavlja može očekivati tek iduće godine.

 

 

Marić, koji je član pregovaračke grupe za poglavlje 23, kazao je za agenciju MINA da planovi, koje Vlada usvojila u četvrtak, treba da dovedu do stvaranja sistema otpornog na političke i druge uticaje, selektivnu primjenu zakona i selektivnost u procesuiranju istraga.

“Afere se moraju preseliti iz novinskih stubaca u tužilaštvo i sudove, u zakonske procedure istrage i sudske postupake”, ocijenio je on.

On je ocijenio da otvranje poglavlja 23 i 24 treba očekivati iduće godine.

“U odnosu na dosadašnji kvalitet rada i rezultate, posebno u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, ne bi bilo iznenađenje da pregovori budu otvoreni tek na proljeće iduće godine”, rekao je Marić.

Marić je kazao da će se državni monopoli razgrađivati tokom istraga i sudskih postupaka za razne vrste zloupotreba i krivičnih djela.

On je dodao da borba protiv korupcije podrazumjeva suštinske rezultate.

“Insistiranje Evropske komisije (EK) da se korupcija napada na visokom nivou, nije ništa drugo do poruka da ne smije biti selektivnosti u gonjenju i primjeni zakona”, rekao je Marić.

On je naveo da ukoliko nadležni ne provjere indicije da su funkcioneri učestvovali u nepravilnostima u poslovanju firmi, banaka, privatizacionim procesima, onda “umjesto vladavine prava imamo vladavinu nepotističko-klanovskih interesa i to u EK znaju”.

On je kazao da su Akcioni planovi vid kompromisa između vlasti, EK i kritičke javnosti u koju spadaju opozicione strukture i civilni sektor.

“Kako god da ocjenjujemo kvalitet Akcionih planova, a mogli su biti i bolji i precizniji, ono što je mnogo bitnije je njihova primjena u praksi”, rekao je Marić.

Akcioni planovi su, dodao je on, usvajanjem postali javni i crnogorska i stručna i laička javnost će moći da prati njihovu realizaciju.

“Od toga će zavisiti sudbina pregovora, pa i demokratskih i ekonomskih reformi u Crnoj Gori”, rekao je Marić.

On je dodao da je svaki korak u evropskim integracijama ubrzavao razgradnju monopola i da je jačao pro-demokratske snage u zemlji.

“Onda se moramo nadati da će to shvatiti i u EK i da će predložiti otvaranje pregovora u ključnim poglavljima do kraja godine”, rekao je Marić.

On je ocijenio da Skupština jednim dijelom nije bila adekvatno uključena u proces kreiranja Akcionih planova, ali i da predstavnici parlamenta nijesu bili dovoljno proaktivni.

“Sada predstoji veliki posao i parlament u dijelu realizacije preuzetih i zadatih obaveza usvojenim planovima, može kroz svoju ustavnu, kontrolnu i zakonodavnu funkciju dati veliki doprinos u kvalitativnom smislu kada je sprovođenje u pitanju”, rekao je Marić.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније