Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: P.R. [ Mina ]

11. 09. 2017. 17:34 >> 17:05
13

KRIVOKAPIĆ PORUČIO

"Očekujem otvaranje dijaloga"

Premijer Duško Marković je odustao od poziva na dijalog, ocijenio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, navodeći da očekuje da će, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, dijalog otpočeti.

Krivokapić je nakon sastanka sa predsjednikom slovenačkog parlamenta, Milanom Brglezom, kazao da se u okruženju bojkot parlamenta pokazao kao jedini metod koji je mogao da sruši autokratski režim.

"To se desilo u Makedoniji, znate da je makedonski premijer bio toliko dana u opoziciji a sada je premijer. Edi Rama je bio skoro dvije i po godine u bojkotu parlamenta, sada je i tamo promijenjena vlast i imamo demokratsku vladu u kojoj ne spore taj demokratski kapacitet i za evropske integracije", naveo je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora, očigledno, kao jedina trajuća država gdje još berlinski zid nije pao, nije imala drugo sredstvo, pogotovo posle izbora sprovedenih na dan državnog udara.

"Naši zahtjevi su generalni - ponoviti izbore, dati političku volju i spremnost da bismo ušli u dijalog i dogovorili se oko tih izbora. Kao što vidite, kriza se produbljuje bez ikakve namjere ili sposobnosti Vlade da promjeni sve ovo", ocijenio je Krivokapić.

Građani, kako je rekao, sve gore žive.

"Živimo gore od afričkih zemalja, naša primanja su gora od Zambije, Namibije, Konga. Politička kriza u Crnoj Gori je veća nego ikad", rekao je Krivokapić, saopšteno je iz SDP-a.

On je podsjetio da je nakon referenduma, opozicija bila u parlamentu, sjedjela u odboru za Ustav i pisala Ustav nezavisne Crne Gore.

"Premijer će, ako ima imalo nezavisnosti u odnosu na vlasnika Demokratske partije socijalista (DPS), otvoriti dijalog", smatra Krivokapić.

On je naglasio da niko u opozicji satelite ne doživljava kao glas koji treba uzeti u razmatranje.

"Premijer je, nažalost, odustao od poziva na dijalog, pod pritiskom vlasnika DPS–a i bivšeg premijera Đukanovića. Očekujem da će ponovo, uz ohrabrenje međunarodne zajednice, otvoriti spremnost za dijalog. Nama ne treba vlast, nama ne treba da uđemo u Vladu, nama treba demokratska volja građana koja će odlučiti ko će biti vlast", naglasio je Krivokapić.

U međuvremenu, kako je rekao, opozicija je pokazala na primjeru opozicionih opština, kako se može odgovorno vladati.

Krivokapić je ocijenio da je DPS mehanizam koji "jede Crnu Goru, koji vrši poharu Crne Gore".

"Mi nemamo pravo dati bilo kakav legitimitet takvom načinu vladanja i zato tražimo minimalno, da narod odluči ko će voditi vlast. Nama ne treba da budemo u Vladi", naveo je Krivokapić.

SDP je, kako je istakao, svojom voljom napustio Vladu u januaru želeći da spasi Crnu Goru daljeg propadanja, kada je ostvaren istorijski cilj vezan za NATO.

"Dijalog je vođen u parlamentu, ali samo kao mjestu susreta i tada kad smo pokrenuli parlamentarni dijalog, parlament je samo krov pod kojim se to dešavalo, zgrada u kojoj se to dešavalo. A okupili su se politički subjekti, među njima je bilo i vanparlamentarnih partija tada", kazao je Krivokapić.

Bitno je, kako smatra, da se to održava uz garancije međunarodne zajednice kao što je to bilo tada i bitno je da se dijalog otvori.

"Pokazalo se da je tada parlament služio dijalogu, sada je parlament ugažen, urušena institucija", rekao je Krivokapić.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније