Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 07. 2013. 13:51   >>  13:51 1

PODRŠKA VELIKIH

Zagreb: Nova regionalna inicijativa

Hrvatska i nakon ulaska u Evropsku uniju želi da razvija dobrosusjedske odnose, a takođe će zagovarati i daljnji proces proširenja EU, izjavio je predsjednik Ivo Josipović, nakon prvog neformalnog sastanka "osmorke", nove regionalne inicijative koju je promovisao sa slovenačkim kolegom Borutom Pahorom.

Predsjednici država Zapadnog Balkana dogovorili su, na radnom doručku kod Iva Josipovića, da ovakve vrste susreta postanu redovnije. Cilj je da se svake godine sastaju lideri regiona i visoki čelnici EU.

Josipović je poslije "doručka iza zatvorenih vrata", na kojem su bili predsjednici Crne Gore, Srbije, Slovenije, BiH, Makedonije, Kosova i Albanije, najavio da će se toj regionalnoj inicijativi pridružiti predjsednici država EU i predstavnici briselske administracije.

Na prvom narednom sastanku, sličnom današnjem, sagovornik predsjednikadržava regiona mogao bi da bude predsjednik Francuske Fransoa Oland, rekao je Ivo Josipović.

Kako je saopštio hrvatski predsjednik, danas su iskristalisana tri važna područja koja će biti predmet rada ove inicijative u budućnosti: proširenje EU i podrška Hrvatske i Slovenije tom procesu, zajednički regionalni infrastrukturni projekti i rješavanje otvorenih pitanja koja tište regiju.

Hrvatski predsjednik je istakao da su svi učesnici radnog doručka iskazali mnogo optimizma, vezano za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uvjeren je da su, ulaskom Hrvatske u EU, vrata za dalje proširenje ostala otvorena.

"Ubijeđen sam da ćemo u našim prijateljima, Sloveniji i Hrvatskoj, imati snažne promotere naših integracija", poručio je Vujanović, izrazivši uvjerenje da će danas pokrenuta inicijativa donijeti značajnu dobit svim zemljama Zapadnog Balkana.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da je poruka upućena intergracijom Hrvatske u EU zapravo i jasna poruka o tome da EU ostavlja otvorena vrata i za ostale zemlje Zapadnog Balkana.

"Nećemo praviti probleme EU, ali očekujemo da ona napravi iskorak i proširi se na sve zemlje Zapadnog Balkana kako bi se zaokružila", rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Inicijativom, koja je dobila podršku više zemalja EU, među kojima i Velike Britanije, Njemačke i Francuske, naglasiće se postojanje političke volje za proces proširenja, ali i pokazati kapaciteti država regiona za rješavanje otvorenih pitanja među njima, ističu u kabinetu hrvatskog predsjednika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније