Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

13. 09. 2017. 15:51   >>  15:20 2

MARKOVIĆ I GAVRILESKU

Do kraja godine otvoriti sva poglavlja

Cilj Crne Gore je da do kraja godine otvorimo preostala tri pregovaračka poglavlja kako bismo iduće godine mogli da uđemo u narednu fazu stvaranja pretpostavki za njihovo zatvaranje, saopštio je premijer Duško Marković.

 


On je danas u Podgorici razgovarao sa potpredsjednicom Vlade Rumunije, Gratielom Leokadijom Gavrilesku, sa kojom je, kako je saopšteno, dogovorena konkretna saradnja u nastavku procesa evropskih integracija Crne Gore.

Dogovoreno je, kako se navodi, da Crna Gora i Rumunija u predstojećoj fazi procesa evropskih integracija pokrenu procese konkretne saradnje i to u razmjeni eksperata i usavršavanju kadra iz naše zemlje na univerzitetima u Rumuniji.

Marković je sa zadovoljstvom prihvatio predlog vicepremijerke Gavrilesku da Rumunija i na ovaj način u narednom razdoblju doprinese našem evropskom putu.

Premijer je informisao potpredsjednicu Vlade Rumunije o političkim i ekonomskim prioritetima Vlade istakavši da je nastavak procesa evropskih integracija politički prioritet Crne Gore i da Vlada posebno radi na snaženju vladavine prava, jačanju kapaciteta institucija i poboljšanju investicionog ambijenta kao preduslova razvoja.

"Naš cilj je da do kraja godine otvorimo preostala tri pregovaračka poglavlja kako bismo iduće godine mogli da uđemo u narednu fazu stvaranja pretpostavki za zatvaranja poglavlja", rekao je Marković.

Govoreći o dostignućima Crne Gore potpredsjednica Gavrilesku posebno je istakla regionalnu politika naše zemlje.

"Čestitam na načinu na koji kreirate stabilnost u Regionu. I zato treba u najkraćem periodu da postanete članica Evropske unije", kazala je potpredsjednica Vlade Rumunije.

Marković je saopštio da je Crna Gora kao članica NATO-a spremna da u novom kapacitetu doprinosi miru i stabilnosti gdje god se to pokaže potrebnim, uz ocjenu da su odnosi dvije zemlje odlični.

Vujanović: Hvala Rumuniji na podršci

Sa Gavrileskom je danas razgovarao i predsjednik države Filip Vujanović.

On je iskazao zadovoljstvo kvalitetnim bilateralnim odnosima dvije države.

„Zahvalio se za snažnu podršku Rumunije tokom procesa pristupanja Crne Gore NATO-u, kao i u njenim evropskim integracijama. Ukazao na važnost ekspertske podrške Rumunije za poglavlje životne sredine u našim pregovorima sa EU. Naglasio neophodnost podrške EU saobraćajnim i energetskim infrastruksturnim projektima za povezivanje regiona. Saopštio spremnost Crne Gore za unapređenje ukupne saradnje sa Rumunijom“, navodi se u saopštenju.

Gavrilesku je čestitala Crnoj Gori na uspjesima u integracionim procesima, ukazujući na njihovu posebnu regionalnu vrijednost.

„Saglasila se sa portrebom daljeg unapređenja bilateralne saradnje, naročito u ekonomiji i očuvanju životne sredine u skladu sa evropskim standardima. Predložila saradnju u obrazovanju mladih eksperata iz Crne Gore u oblasti životne sredine u Rumuniji“.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније