Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

01. 07. 2013. 16:51 >> 16:52

ZAKON O BUDŽETU

Gošović: Ustavni sud da odluči po inicijativi SNP-a

Socijalistička narodna partija pozvala je predsjednika Ustavnog suda Milana Markovića da bez odlaganja odluči po inicijativi za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o budžetu koju je ta partija podnijela 2011. godine u dijelu koji se odnosi na zaduživanje država.

Potpredsjednik SNP–a Neven Gošović rekao je da je Ustavom propisano da Skupština raspisuje javne zajmove i odlučuje o zaduživanju Crne Gore, kao i da zakon mora biti saglasan sa najvećim pravnim aktom i potvrđenim međunarodnim ugovorima.

„Međutim, odredbama člana 38 stav 3 Zakona o budžetu propisano je da, o zaduživanju i davanju garancija, u skladu sa godišnjim zakonom o budžetu, odlučuje Vlada. Takvo zakonsko određenje u suprotnosti je sa Ustavom“, naveo je Gošović u saopštenju.

On je objasnio da iz toga jasno proizilazi da je raspisivanje javnih zajmova i odlučivanje o zaduživanju Crne Gore, ustavna nadležnost Skupštine, a ne Vlade.

„Takvo ustavno ovlašćenje Skupština zakonom ne može prenositi u nadležnost Vladi“, kazao je Gošović.

On je podsjetio da su poslanici SNP-a 28. februara 2011. godine pred Ustavnim sudom pokrenuli postupak za ocjenu ustavnosti citiranih odredbi Zakona o budžetu.

„Ni nakon 28 mjeseci Ustavni sud i pored više naših urgencija nije donio odluku u ovom predmetu. U čitavom tom periodu, odluke iz ustavne nadležnosti Skupštine o zaduživanju Crne Gore i davanju garancija donosila je Vlada“, dodao je Gošović.

On je pozvao Markovića da u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti, poštovanja vladavine prava i zaštite sloboda i prava građana, obezbijedi da Ustavni sud bez odlaganja pristupi odlučivanju u tom predmetu, kao i da prethodno obavijesti javnost zbog čega isto nije do sada urađeno.

Gošović je saopštio da je, nakon izvještaja o datim garancijama za Kombinat aluminijuma koji je Državna revizorska institucija sačinila i dostavila Skupštini, jasno da je Vlada višemilionske garancije izdala nezakonito, bez poštovanja procedure i bez realne ekonomske osnove.

„Nepostupanje Ustavnog suda u navedenom predmetu, u periodu od preko 28 mjeseci jasno ukazuje da se radi o uticaju izvršne vlasti na Ustavni sud u funkciji zaštite nezakonitosti. Zaštita temeljnih, ljudskih prava i sloboda sa takvim radom Ustavnog suda nije moguća“, tvrdi Gošović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније