Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: I. P. ]

14. 09. 2017. 11:44   >>  11:15

PEJOVIĆ NA ODBORU

Dobra dinamika ispunjavanja obaveza

Crna Gora nastavila je sa dobrom dinamikom u realizaciji zacrtanih obaveza, što je potvrđeno otvaranjem pregovora u poglavljima 1 - Sloboda kretanja robe i 22 - Regionalna politika i koordinacija strukturnih fondova, te privremenim zatvaranjem poglavlja 30 - Vanjski odnosi.

 

To je saopštio ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, koji je učestvovao danas u radu sjednice Odbora za evropske integracije na kojima je razmatrano i prihvaćeno više dokumenata iz procesa pristupanja Crne Gore EU.

Pejović je članovima Odbora predstavio kvartalne izvještaje o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, za period januar – jun 2017, te izvještaje o realizaciji obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU 2017-2018, kao i informacije o programima podrške EU Crnoj Gori za 2015. i 2016.

On je podsjetio da je, u navedenom periodu, Crna Gora usvajanjem Akcionog plana za usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti monetarne i ekonomske politike ispunila posljednje početno mjerilo u pregovaračkom poglavlju 17 – Ekonomska i monetarna unija.

"Predstavljajući informacije o programima podrške EU Crnoj Gori u 2015. i 2016, ministar je istakao da je u navedenom periodu nastavljeno sprovođenje projekata u okviru Ipe I (2007-2013), dok je u 2016. počelo sprovođenje prvih projekata iz Ipe II. Podsjetio je da su, na samitu u Beču, avgusta 2015, Crnoj Gori odobrena dva projekta vrijednosti 45 miliona eura za interkonekciju prenosnih sistema Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine 400kV dalekovodom (grant EU 25 miliona eura) i signalizaciju i rekonstrukciju mostova na željezničkoj pruzi Bar-Vrbnica (grant EU 20 miliona eura). Istakao je da je, nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma. između Vlade Crne Gore i Evropske komisije, septembra 2016,  Crnoj Gori uplaćena prva tranša direktne budžetske podrške za sprovođenje Strategije integrisanog upravljanja granicom u iznosu od 8 miliona eura, od ukupno opredijeljenih 20 miliona eura", saopšteno je iz Ministarstva evropskih poslova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније