Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

14. 09. 2017. 16:34 >> 16:05
2

CGO OCJENUJE

CG samo formalno demokratija

U Crnoj Gori je nedovoljno razvijen stepen demokratije i njenih vrijednosti, naročito u oblasti vladavine prava, poštovanja sloboda i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom Međunarodnog dana demokratije.

 

Iz CGO su kazali da je tema ovogodišnjeg Dana demokratije Ujedinjenih nacija jačanje demokratskih institucija u cilju unaprijeđenja mira i stabilnosti.

"Crna Gora je, nažalost, i poslije više od dvije decenije tranzicije, daleko od države jakih institucija, a prevagu još odnose jaki pojedinci nezavisno od toga da li imaju formalne ili neformalne poluge moći ograničavajući profesionalizaciju i konsolidaciju institucija. Procesuiranje slučajeva 'visoke korupcije' ostaje neizvedeno, čak i onda kada se pokrenu neke istražne radnje, izostaje utvrđivanje odgovornosti za milionske štete koje trpi državni budžet, a vrlo rijetko se uvažavaju i konstruktivne kritike nevladinih udruženja koja godinama ukazuju na propuste u vršenju vlasti u oblastima poput zapošljavanja u državnoj upravi, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, unaprijeđenja obrazovnog sistema, efikasnog odgovora na diskriminaciju, ali i na sve težu ekonomsku situaciju građana", poručuju iz te NVO.

Crna Gora, kako ocjenjuju, nije zrela demokratija što potvrđuju i brojni međunarodni izvještaji.

"Tako Freedom House, u svom izvještaju Nacije u tranzitu 2017, Crnu Goru kategoriše kao polukonsolidovanu demokratiju. Economist u ocjeni stanja demokratičnosti rangira u 2017.godini Crmu Goru najgorom ocjenom od referenduma i svrstava je u države sa tzv. blagim hibridnim režimom. Izvještaj Evropske Komisije o Crnoj Gori za 2016, kao i oni za ranije godine, opominje na niz obaveza koje Crna Gora mora ispuniti kako bi dostigla bazične demokratske standarde. Krajnje su zabrinjavajuće ocjene poput: “Uprkos preduzetim koracima, mjerljivi rezultati u dijelu uspješnih istraga i presuda, u prvom redu za visoku korupciju i prevenciju korupcije, izostaju”, “Ne postoji napredak u riješavanju slučajeva napada na novinare”, itd", navodi se u saopštenju.

Iz CGO su kazali da selektivna primjena zakona i zaštita visokih funkcionera od postupaka utvrđivanja odgovornosti i pratećih sankcija, glasno zalaganje za poštovanje prava na izražavanje a neadekvatno procesuiranje napada na novinare i medije i intenziviranje mehanizama meke cenzure, deklarativna saradnja sa NVO sektorom uz pokušaje diskreditacije rada kritički orijentisanog dijela NVO, postojanje periodičnih izbora bez smjenjivosti vlasti koja institucije tretira kao partijski plijen –ukazuju da je Crna Gora samo formalno demokratija, koja je suštinski fasadna, što je čini demokraturom – hibridom formalne demokratije sa elementima diktature.

"Stoga je poruka ovogodišnjeg Međunarodnog dana demokratija u dijelu potrebe postojanja i jačanja demokratskih institucija važnija možda nego ikada ranije, a posebno imajući u vidu i odsustvo dijaloga vlasti i opozicije a kako bi se složena politička i ekonomska kriza počela prevazilaziti i društvo konsolidovati na održivim osnovama", navodi se u saopštenju.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 2007.godine proglasila 15. septembar Međunarodnim danom demokratije i pozvala sve države članice, kao i vladine i nevladine organizacije da obilježavaju taj dan kao borbe za ostvarenje demokratskih ideala

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније