Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tanjug/B92 [ Objavio: O.Z. ]

14. 09. 2017. 18:54 >> 21:36
22

JUNKER OTKRIO

CG sa Srbijom u EU 2025?

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta EU o strategiji širenja EU.

Portal "Juropijen vestern Balkans" navodi da je u tom pismu Junker najavio da Komisija planira da do kraja naredne godine izradi Strategiju za uspešno pristupanje Crne Gore i Srbije EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine, prenosi Tanjug.

Portal "Juropijen vestern Balkans" navodi da se u Junkerovom pismu upućenom juče, u jednom od deset prioriteta u okviru „plana za ujedinjeniju, snažniju i demokratskiju EU“, pominju Crna Gora i Srbija kao glavni kandidati sa Zapadnog Balkana za pristupanje Evropskoj uniji, čiju bi strategiju za uspješno pristupanje trebalo izraditi.

Kako je navedeno, „Poseban naglasak stavlja se na oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i kompletnu stabilnosti čitavog regiona“.

Pored govora "O stanju Unije", Junker je zajedno sa prvim potpredsjednikom Fransom Timermansom poslao i pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta, koje sadrži detaljno navedene aktivnosti koje Komisija namjerava da preduzme kroz zakonodavnu politiku i druge inicijative do kraja naredne 2018. godine.

Svake godine u septembru predsjednik Evropske komisije govori o stanju Unije pred Evropskim parlamentom, uzimajući u obzir dostignuća iz prošle godine i predstavljanje prioriteta za narednu godinu.

Navodi se da se na ovaj način pokreće dijalog sa Evropskim parlamentom i Savjetom za pripremu Programa rada Komisije za narednu godinu.

Nakon toga, predsjednik šalje pismo o namjerama predsjedniku Evropskog parlamenta i predsjedavajućem Savjeta EU, a što je posebno predviđeno “Okvirnim sporazumom o odnosima između Evropskog parlamenta i Evropske komisije” iz 2010. godine.

Ono što je sigurno je da do 2019. u EU neće biti primljena zemlja sa Zapadnog Balkana. Junker je juče saopštio da do kraja mandata sadašnje Evropske komisije neće biti ispunjeni uslovi za ulazak neke zemlje Zapadnog Balkana u EU, a potom će svaka nova članica morati da prethodno uvaži djelovanje pravne države i vrijednosti EU.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније