Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavio: B.V. ]

15. 09. 2017. 16:04 >> 15:34
6

SNP OCJENJUJE

Vlast ne poštuje evropska načela

Mnoge segmente državnog sistema Crne Gore karakteriše nezadovaljavajući stepen poštovanja evropskih načela, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP) povodom Međunarodnog dana demokratije.

 

Iz te stranke su poručili ne odustaju od vizije Crne Gore kao moderne, uređene i demokratske zemlje.

"Predstavnici vladajuće većine se, u susretima sa međunarodnim zvaničnicima i javnim predizbornim nastupima, poštapaju evropskim vrijednostima zalažući se za njihovo poštovanje više retorički nego što to primjenjuju u praksi", kaže se u saopštenju.

U SNP smatraju da vladajuća elita ignoriše činjenicu da se legitimitet vlasti ne stiče samo izbornim rezultatom, već i načinom na koji se do njega dolazi.

"Pune dvije decenije aktuelna vlast koristi široku lepezu raspoloživih nedemokratskih sredstava za prekrajanje volje građana, a na poslednjim parlamentarnim izborima postojeći repertoar proširila je aferom državni udar", navode iz SNP.

Oni su kazali da je rezultat na takav način uspostavljene nedemokratske državne vlasti, bojkot parlamenta heterogene i ideološki podijeljene opozicije, koja je po ovom pitanju na današnji dan jedinstvena.

Iz SNP-a su ocijenili da je demokratski izabrana vlast, odgovorna i smjenjiva na slobodnim i fer izborima, gdje građani moraju imati totalnu slobodu političkog izbora i ne smiju biti uslovljavani ili ucjenjivani, ideal čijem ostvarenju teži ta stranka.

"Heinz Galinski je rekao da se niti jedno društvo ne može prisiliti na demokratiju i da se za nju mora svakodevno boriti", podsjetili su iz SNP.

Ta stranka je, kako su kazali, u programu, kao svoje prioritetne ciljeve postavila demokratizaciju Crne Gore i depolitizovanje njenih institucija, a kao suštinu političkog vrijednosnog sistema istakla slobodnog građanina, kako da formira i javno izrazi politički stav, tako i da demokratski odlučuje i bira na izborima.

"Nikada nijesmo odustajali od svojih ideala i vrijednosti u koje smo vjerovali, bez obzira na ličnu i političku cijenu koju smo plaćali, pa je naša borba za demokratsko, uređeno društvo i vladavinu prava i dalje jaka i postojana", kazali su iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније