Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Blic; Objavio: I. P. ]

16. 09. 2017. 07:46   >>  07:16 11

ĐUKANOVIĆ NAJAVIO

O predsjedničkom kandidatu za dva mjeseca

Demokratska partija socijalista (DPS) će odluku o predsjedničkom kandidatu donijeti najdalje za dva mjeseca, saopštio je lider te stranke, Milo Đukanović.


"Lično, vrlo sam relaksiran povodom te i svake druge kandidature. Bio sam predsjednik države i premijer u sedam mandata. Znam da ne može škoditi iskustvo koje posjedujem. Makar, da ne ponavljamo greške kojih je bilo u prvim fazama bavljenja državnim poslom, a koje su upravo bile posljedica neiskustva i nerazumijevanja šire političko-bezbjednosne slike", rekao je Đukanović za svečani broj Blica. 

On je kazao da zna i to da je najveće umijeće u svakom poslu blagovremeno dati pravu šansu novim i mladim ljudima. 

"To ja moram pamtiti, svježije od drugih, jer sam svoju šansu dobio sa 29 godina. Kako sam rekao, DPS će svoj odnos prema predsjedničkim izborima saopštiti najdalje za dva mjeseca“, kazao je Đukanović. 

On je dodao da se nada da će pauza od državničkih poslova potrajati. 

"Nadam se da će ova pauza potrajati. Razvojni i integracioni procesi u Crnoj Gori koje smo generisali obnovom nezavisnosti uzeli su maha. Moj izbor je da ih pomognem dragocjenim iskustvom iz pozicije predsjednika stranke. No, kako će izgledati odluka DPS-a vidjećemo uskoro", naveo je Đukanović. 

Upitan da li je svjestan da dobar dio DPS birača i javnosti očekuje da se kandiduje na predsjedničkim izborima, Đukanović je kazao da je u pitanju inicijalno razmišljanje.

"Ne iznenađuje, verujem, takvo inicijalno razmišljanje i očekivanje stranke na čijem sam čelu. Ipak, naše je iskustvo da o svim aspektima neke teme dublje i pažljivije razmislimo prije odluke. Zato smo manje griješili i uspješno i dugo čuvali povjerenje građana", rekao je Đukanović.

On je, odgovarajući na pitanje, kazao da je najveći uspjeh njegove politike očuvanje mira i multietničkog sklada. 

"Kada bi neko sa strane analizirao vrijeme mog bavljenja politikom, vjerujem da bi zaključio da su dva najveća uspjeha obnova nezavisnosti Crne Gore i ulazak u NATO. Ja mislim da postoji i nešto vrijednije od toga. Najveći uspjeh savremene Crne Gore, dakle i moj kao jednog od ljudi koji su definisali i vodili državnu politiku, jeste da smo uspjeli da sačuvamo mir i meltietnički karakter našeg društva", rekao je Đukanović.

Govoreći o odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Đukanović je podsjetio da otkako Srpska napredna stranka i Vučić imaju dominantnu političku ulogu u toj državi odnosi Crne Gore i Srbije su unaprijeđeni. 

"U tom periodu Srbija je pretežno okrenuta sebi, svom ekonomskom, institucionalnom i demokratskom razvoju, dijalogu sa Prištinom, saradnji u regionu i evropskoj integraciji. Mislim da je to bilo ispravno i da na tom kursu treba istrajati. Jedino tako biće moguća obnova povjerenja i unapređenje stabilnosti na Zapadnom Balkanu, što nam je zajednički interes", kazao je Đukanović

Dodao je da u ličnoj ravni sa Vučićem ima veoma dobar odnos. 

"Često razmijenimo mišljenja o određenim pitanjima otvoreno i s uvažavanjem, što vjerujem koristi uspješnijem obavljanju naših poslova i razvoju odnosa Crne Gore i Srbije", zaključio je Đukanović.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније