Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

16. 09. 2017. 13:42 >> 13:13
5

VUKOVIĆ SAOPŠTIO

U parlamentu o važnim pitanjima

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je da razgovara o izmjenama izbornih zakona u vezi sa otvorenim izbornim listama, ali se dijalog o tako kardinalnim promjenama može voditi samo u parlamentu, poručio je poslanik te stranke, Miodrag Vuković.

 

On je kazao da stalno treba dosljedno sprovoditi izborne zakone i truditi se da se oni blagovremeno inoviraju, poboljšavaju, jer su to uslovi za ostvarenje osnovnih ljudskih prava i sloboda u demokratskoj Crnoj Gori.

"DPS je spreman da razgovara o izmjenama izbornih zakona koje se odnose na otvorene izborne liste, ali se razgovori o tako kardinalnim stvarima mogu voditi samo u instituciji, prije svega u Skupštini", rekao je Vuković agenciji Mina.

On je ocijenio da se uvođenje otvorenih izbornih lista u Crnoj Gori, gdje se primjenjuje proporcionalni izborni sistem, može uraditi normativnim procedurama, pokretanjem postupka u institucijama.

Raditi odgovorno i profesionalno

"Pritom, sve treba raditi odgovorno i profesionalno. To nije samo politička volja. Tu treba da se čitav niz, čitava serija zakona primijeni, da se ispoštuju procedure i stroga pravila koje zahtijeva Ustav kada se radi o zakonima iz te oblasti“, ukazao je Vuković.

Treba, kako je rekao, poći od crnogorskog izbornog iskustva i činjenice šta je Crna Gora prošla kroz izborne cikluse, treba sagledati uporedna iskustva sličnih država. „Da vidimo šta o tome kaže i struka i onda kao odgovorni političari da se opredjeljujemo“.

"Ako bude tako, inicijator takvih ideja i oni koji to podražavaju, imaće sagovornika, u to sam više nego siguran, u čitavom DPS-u. Niko iz dijaloga neće izostati. Svi dobronamjerni i kompetentni će dati svoj prilog toj raspravi, a i politički subjekti i demokratske političke strukture“, poručio je Vuković.

On je kazao da je takva incijativa za DPS kao najjaču partiju i ubjedljivog garanta demoratskih procesa "kucanje na otvorena vrata".

"Spremni smo da razgovaramo o svemu, ali nećemo učestvovati u jurnjavi na političkoj sceni koja je iz drugih razloga, a ne iz stvarne potrebe unapređenja našeg pravnog sistema, dosljednog ostvarivanja Ustava i prije svega i iznad svega poboljšanja normativnih uslova, za još potpunije, cjelovitije, kvalitetnije ostvarenje osnovih ljudskih prava“, kazao je Vuković.

On je podsjetio da se, kada se govori o krizi lokalne vlasti u Budvi, u prvi plan ističu zahtjevi da se u parlamentu inicira neposredno izjašnjavanje građana na izborima za organe vlasti i institucije na svim nivoima o konkretnim ličnostima, dakle bez lista.

"To je onda pandan sada važećem proporcionalnom izbornom sistemu. Sve ideje su dobrodošle, o njima treba pažljivo, odgovorno, vrlo promišljeno i profesionalno razgovarati“, rekao je Vuković.

Kako je naveo, Crna Gora je otvorena zajednica sa dovoljno zrelim političkim i državnim institucijama i „neka oni koji danima politički galame da je to spas za crnogorsku izbornu demokratiju, neka to i urade kako Ustav i zakoni Crne Gore nalažu“.

Nijesmo tražili da odu iz parlamenta

"U DPS-u će imati sagovornika, ali onoga ko promišljeno i politički odgovorno pristupa o tako kardinalnim zahtjevima, mi nećemo učestvovati u bilo kakvim improvizacijama“, naglasio je Vuković.

Komentarišući mogućnost povrtaka opozicije u parlament kako bi inicirali izmjene izbornih zakona, Vuković je rekao da opozicija između sebe postavlja uslove u vezi sa tim pitanjem.

On je naglasio da DPS nije od opozicije tražio da izađu iz parlamenta.

"Mi smo ih upozoravali da je to loš izbor, po drugi ili treći put oni to rade. Neki bi da uđu, neki da se vrate, treba im razlog, izgovor, treba im mnogo toga. Nijesmo ih mi iz DPS-a gurnuli van parlamenta – gurnuli su se sami“, tvrdi Vuković.

DPS, prema njegovim riječima, stalno drži ispruženu ruku i otvorenu šaku. „Da razgovaramo da budemo čak i partneri u razvoju crnogorske demokratije“.

„Oni drže već toliko dugo stisnutu pesnicu – ne prema DPS-u već prema demokratskoj Crnoj Gori. Jedan mudra žena, svjetski poznati političar je rekla da se nikada niko nije uspio rukovati sa onim ko drži stisnutu pesnicu“, naveo je Vuković.

On je pozvao opoziciju da pokaže spremnost za vođenje dijaloga, „pa ćemo onda razgovarati o onome što sa distance najavljuju“.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније