Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Mina; Objavio: I. P. ]

17. 09. 2017. 12:22 >> 11:52

LALOŠEVIĆ SAOPŠTIO

SNP za otvorene izborne liste

Socijalistaička narodna partija (SNP) podržava uvođenje otvorenih lista, saopštio je funkcioner te stranke, Vasilije Lalošević, navodeći da bi taj sistem povećao demokratizaciju društva i povjerenje građana prema onom koga biraju.


“Nemamo ništa protiv uvođenja sistema otvorenih lista, naporotiv. SNP ima značajne i kvalitetne ljude koji bi i pod takvim izbornim sistemom bili birani i izabrani", rekao je Lalošević agenciji MINA.

On je ocijenio da sistem otvorenih lista može biti jedan od najefikasnijih načina za borbu protiv političke korupcije.

Prema njegovim riječima, otvorene liste nemaju bilo kakve negativne efekte

“Uvođenjem otvorenih lista mogao bi biti riješen probem takozvanih prelatača iz jedne političke partije u drugu”, smatra Lalošević.

On je kazao da je prije svega potrebno napraviti takav izborni zakon i milje kojim bi se spiječila zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe.

“To bi bio jedan od preduslova za ovakav zakon, i time bi sistem otvorenih lsita dobio na kvalitetu”, kazao je Lalošević.

Pitanje je, kako je naveo, da li za uvođenje sistema otvorenih lista postoji poliička volja.

“Možada je jedna od najboljih mogućnosti da za pravi primjer posluži sistem otvorenih lista i na lokalnom nivou. Naravno, potrebno je uskladiti Zakon o izboru odbornika i poslanika sa Ustavom Crne Gore, jer on predviđa da mandati pripadaju poslanicima i odbornicima”, naveo je Lalošević.

Kako je ocijenio, sistem otvorenih lista znači i veću demokratizaciju društva, veće povjerenje građana prema onom koga biraju i onih koji budu izabrani od građana. 

“Ta interakcija je veoma značajana i doprinijela bi daljoj demokratizaciji i boljitku crnogorskog društva”, smatra Lalošević.

Inicijativa za uvođenje otvorenih izbornih lista, kako je podsjetio, pojavila se od uglednih profesora, nevladinog sektora i drugih partija.

“Ukoliko dođe do procesuiranja takve incijative mi ćemo se izjasniti, ali u ovom trenutku podržavamo takvu mogućnost”, dodao je Lalošević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније