Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Tatjana Debeljević, TVCG

17. 09. 2017. 21:04   >>  22:51 1

VUJOVIĆ ZA TVCG

"EU će podstaći pregovore"

U susret sastanku šefa delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori sa opozicionim liderima, analitičar Zlatko Vujović očekuje da će međunarodni faktor podstaći pregovore između vlasti i opozicije. Naglašava da su pregovori jedini put ka rješavanju političke krize.

Ako znamo koliko nepovjerenje postoji između vlasti i opozicije analitičar Zlatko Vujović kaže sasvim je očekivano da se pomak koji će voditi uspostavljanju dijaloga ne može napraviti bez nekoga sa strane.

"Ja ne vjerujem da će međunarodna zajednica biti posrednik pregovora u Crnoj Gori. Vjerujem da će ih ona postaći", smatra Vujović.

Razlog je jasan zasto je uspostavljanje dijaloga realnost koja bi valjalo da se desi.

"Bez obzira što Vlada najavljuje, teško je očekivati da ona može izdržati puni mandat, jer ukoliko bi izdržala u ovakvom sastavu bez neke konstrukcije bez nekih pregovora. To znači da ćemo imati duboku krizu narednih nekoliko godina", ocijenio je Vujović.

On je naglasio da naša država teško može napredovati u EU integracijama i okončati tehnički dio pregovora ako bojkot potraje puni parlamentarni mandat.

"Takav partner ne treba EU i to treba da znaju svi akteri i da daju svoj doprinos da se takvo nešto prevaziđe", kazao je Vujović.

Podsjeća da je predsjednik Vlade najavljiivao da je otvoren za razgovore sa opozicijom, čak joj i otvarao vrata za ulazak u Vladu, ali podsjeća i da je realno očekivati vanredne ali ne ponovljene izbore. Takođe, smatra da su prevelika očekivanja da opozicija bude jedinstvena.

"Zašto bi ona bila jedinstvena? Može biti jedinstvena u nekim zahtjevima, bili su do sada prilično homogeni oko bojkota parlamenta, a sa druge strane, postoje razlike, što je i prirodno", naveo je Vujović.

Bilo bi dovoljno da se opozicija nađe oko minimuma zajedničkih elemenata sa kojima treba da traži ustupke od vladajuce partije. Kako se skoro godinu nije našla, možda se to što će se naći u prostorijama evropske delegacije, sa iščekivanjem čeka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније