Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 09. 2017. 21:30 >> 21:42
14

OPOZICIJA PONOVILA

Bojkot do datuma izbora

Predstavnici opozicije kazali su u emisiji TVCG "Replika" da ostaju pri stavu da će prekinuti bojkot parlamenta samo ukoliko se počne pregovarati o datumu ponavljanja parlamentarnih izbora. Iz DF-a su uputili posljednji poziv opozicionim kolegama za zajedničko djelovanje, a iz SD-a su podsjetili da su sve međunarodne adrese potvrdile legitimnost izbora, te smatraju da dolazimo u situaciju da izbore treba održavati sve dok opozicija ne pobijedi.

Predstavnik SDP-a Ivan Vujović naglasio je da je raniji poziv premijera Duška Markovića da se vrate u parlament "marketinški potez", te da je jedan od ključnih zahtjeva predsjedniku vlade da pokaže spremnost za nove izbore i da ih učini izvjesnim.

"Nama ne treba da ulazimo u Vladu, nego ozbiljan razgovor o novim parlamentarnim izborima", rekao je on.

Momo Koprivica iz Demokratske Crne Gore je poručio da oni vrše pritisak da se stvore uslovi za prve poštene izbore u Crnoj Gori, osvrnuvši se na današnji razgovor lidera stranke Alekse Bečića sa predstavnicima EU.

"U međunarodnim kontaktima opozicija treba da bude inicijativnija. Danas je razgovor bio konstruktivan, iskren, Bečić je rekao da nema potrebe za pregovorima na liderskom nivou. Mi smo ranije kazali da nikada nećemo ulaziti u saveze sa DPS-om. Mi ne tražimo ništa za sebe, već uslove za fer izbore", kazao je on.

Koprivica je poručio da vlast treba da kaže da pristaje na datum parlamentarnih izbora, koji bi se održali, najkasnije, zajedno s predsjedničkim.

"Tek kada dođemo do politički usaglašene odluke o datumu izbora, skraćenju mandata Skupštine i o paketu izmjena zakona koji će obezbijediti regularne uslove za, iole, fer izbore možemo doći na sjednicu gdje će se to formalizovati", istakao je on.

"Posljednji poziv opoziciji ili svako svojim putem"

Jedan od lidera Demokratskog fronta Branko Radulović je poručio da međunarodna zajednica misli da krize nema u Crnoj Gori i da izbori treba da se održe 2020.

"Ja znam da ima krize stanja, procesa, tendecija, a ima i alternativa. Ovo je posljednji poziv opoziciji da zajednički djelujemo, jer je bojkot prešao u nešto što je njegova protivrječnost", rekao je on.

Radulović je naglasio da je potreban sveopšti bojkot, a ne samo parlamenta, akcija i program, rekavši da bi drugačija bila situacija da se opozicija pridružila Frontu na protestima, optuživši opozicione kolege da su "pošli pod skute Mila Đukanovića i napravili `bajpas` oko prelazne vlade".

"Pozivamo opoziciju pod jedan barjak za slobodnu Crnu Goru, ako nećete svako svojim putem. Do prvog čekamo, budite na čelu kolone, eva vam sva slava, ali nemojmo više da zamajavamo građane Crne Gore", kazao je on.

Predstavnica Demosa Lucija Đurašković je poručila da je ta partija od početka bila zagovornik tolerancije, smatrajući da opozicija treba da se dogovori, makar, oko minimuma zahtjeva koji bi mogli da budu realno ispunjeni.

"Nijesmo zadovoljni koliko su EU i OEBS pažnje poklonili npr. aferi nsimak, a to je važno za nove izbore koji nam sljeduju", istakla je ona.

"Međunarodna zajednica rekla svoje o legitimnosti izbora"

Marija Blagojević iz SD-a kazala je da razgovore opozicije s predstavnicima Evropske unije vidi kao regularnu aktivnost međunarodnih delegata.

"Stav svih međunarodnih činilaca je nepromijenjen, čak je i predsjednik Evropskog parlamenta tokom posjete Crnoj Gori naglasio da su izbori u Crnoj Gori bili fer i demokratski", naglasila je ona.

Blagojević smatra da opozicija ne bojkotuje parlament, već izbjegava dolazak na posao.

"Ne možemo da pričamo o bojkotu ako je opozicija potpisala sve zapisnike na biračkim mjestima, u kojima su verifikovali mandate, formirali poslaničke klubove, koriste službene automobile i dolaze u parlament kada im odgovara. U isto vrijeme formiraju vlast u lokalnim sredinama zato što su tamo pobijedili, ne učestvuju na izborima u jednoj opštini jer im ne odgovara, u drugoj, pod istim uslovima, učestvuju. Dolazite u situaciju da, ispada, treba da održavamo izbore dok opozicija ne pobijedi", kazala je ona.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније