Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me [ Objavio: O.Z. ]

21. 09. 2017. 17:27 >> 22:10
3

MARKOVIĆ - PALMER

Prestanak bojkota važan za napredak CG

Prestanak bojkota državnih institucija od strane opozicije bio važan za dalji napredak Crne Gore, zaključeno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i direktora Kancelarije Stejt Dipartmenta za Jugoistočnu Evropu Metjua Palmera.

Iz Vlade je saopšteno da su Marković i Palmer konstatovali da Crna Gora i Sjedinjene Američke Države njeguju bliske odnose, kojima je poseban pečat dala ljetošnja zvanična posjeta potpredsjednika SAD Majka Pensa.

"Marković je ponovio da naša zemlja posjetu smatra istorijskom i ocijenio da je prijateljstvo dviju država utemeljeno na istinskim vrijednostima te da je zbog toga uspješno i trajno. Direktor Palmer je istakao da su SAD predložile da Crna Gora bude domaćin Samita Američko-jadranske povelje zbog regionalnog liderstva Crne Gore, naše predanosti evropskim vrijednostima i vizije koju dijele Sjedinjene Američke Države i Crna Gora", navodi se u saopštenju.

Takođe, na sastanku je ocijenjena izuzetno važno za region Zapadnog Balkana to što je Pens na Samitu još jednom poslao snažnu poruku da Sjedinjene Države ostaju posvećene našem regionu.

Marković je, govoreći o prioritetima Vlade i dosadašnjim rezultatima, rekao da su u fokusu Vlade finansijska konsolidacija i unapređenje poslovnog ambijenta kao preduslovi daljeg razvoja i podizanja kvaliteta života građana.

"Kao Vlada uhvatili smo se već na početku mandata u koštac sa ozbiljnim problemima javnih finansija izazvanih prevashodno zakonima donijetim u iz političkih razloga bez pravnih i ekonomskih osnova", rekao je premijer.

Marković je dodao da je fokusiranje na ekonomsku politiku već rezultiralo respektabilnim rastom BDP-a, vidnim poboljšanjem poreske discipline i povećanim interesovanjem renomiranih investitora za Crnu Goru.

Direktora Kancelarije Stejt Dipartmenta za Jugoistočnu Evropu je pozdravio takvo opredjeljenje Vlade.

"Cijenim taj vaš fokus na ekonomiju", rekao je Palmer.

Govoreći o unutrašnjoj politici, Marković je, kako je saopšteno, informisao Palmera o reformama koje se preduzimaju unutar administracije sa ciljem unapređenja vladavine prava. Takođe, zahvalio je Sjedninjenim Državama na ekonomskoj i stručnoj pomoći Crnoj Gori posebno sudskoj vlasti, tužilaštvu i policiji.

"Na sastanku je zajednički zaključeno da bi prestanak bojkota državnih institucija od strane opozicije bio važan za dalji napredak Crne Gore. Direktor Palmer je podsjetio da je potpredsjednik Pens snažno pozvao opoziciju da se vrati u Parlament kako bi obavljala svoje poslaničke dužnosti i reprezentovala glasače koji su ih izabrali. U tom kontekstu predsjednik Marković je pozdravio dijalog koji su sa predstavnicima opozicije pokrenuli predstavnici SAD i EU", naveli su iz Vlade.

SAD zanteresovane za napredak na putu ka EU

S direktorom službe Stejt dipartmenta za Jugoistočnu Evropu danas je razgovarao i ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Iz Ministarstva evropskih poslova (MEP) je saopšteno da su Pejović i Palmer razmijenili mišljenje o bilateralnoj saradnji i podršci SAD-a Crnoj Gori u više različitih oblasti, situaciji u Crnoj Gori i regionu.



"Pejović je upoznao direktora Palmera s ostvarenim rezultatima i daljim obavezama i planovima u procesu pristupanja EU. Posebno je ukazao na reforme koje Vlada sprovodi u oblasti vladavine prava, a koje su bile u fokusu pažnje i u procesu pristupanja države NATO-u. Istakao je da se, zahvaljujući procesima evropske i euroatlantske integracije, kroz usvajanje i primjenu najboljih standarda i politika, te sprovođenje ekonomskih i socijalnih mjera i reformi, Crna Gora razvija i da se kvalitet života građana unapređuje", naveli su iz MEP-a.

Palmer je čestitao na pristupanju Crne Gore NATO-u i iznio uvjerenje da će članstvo u Alijansi doprinijeti daljem razvoju Crne Gore.

"Palmer je, takođe, izrazio interesovanje za napredovanje Crne Gore prema članstvu u EU istakavši da je riječ o zahtjevnom procesu. On je prenio poruku dalje podrške SAD- a za nastavak uspješog sprovođenja reformi kroz različite programe saradnje", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, Pejović i Palmer su, takođe, razgovarali i o situaciji u regionu, saglasivši se o važnosti očuvanja stabilnosti i unapređenja dobosusjedskih odnosa, te snaženju saradnje na polju unapređenja ekonomija i infrastrukture Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније