Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

24. 09. 2017. 08:12   >>  07:49 3

GOATI SMATRA

Rukovodstva partija ne žele otvorene liste

Političkim partijama nije u interesu izborni sistem koji bi omogućio građanima da glasaju za partijsku izbornu listu, ali i za kandidate u okviru nje, što bi dovelo do pomjeranja na listi, pa bi kandidat kojeg partija prostavi, recimo na 50. mjesto, mogao zahvaljujući podršci glasača da se podigne na stranačkoj listi i bude izabran za poslanika, umjesto partijskog kolege kojeg promiviše stranački vrh, kazao je za Pobjedu politički analitičar Vladimir Goati.

 

Kako je istakao, takav sistem „otvorenih lista“ partiji, a posebno rukovodstvima, ne može da odgovara.

„Otvorena lista” ili preferencijalno glasanje vrsta je proporcionalnog izbornog sistema koji omogućava biraču da, osim glasanja za određenu izbornu listu, zaokruži određenog kandidata na njoj.

Političke partije diktiraju ko će da bude na njihovoj listi i pod kojim brojem, a njihovo navodno zalaganje za to da se promijeni izborni zakon i omogući građanima da utiču na redosljed kandidata na listi do sada je bilo samo deklarativno.

Nerazumijevanje glasača

Priča o izmjenama izbornog zakona u tom pravcu nije do sada zvanično pokrenuta u Skupštini, što je i razumljivo, s obzirom na to da je prethodno mijenjanje izbornog zakonodavstva trajao više od četiri godine.

Goati, međutim, smatra da se ne bi mnogo promijenilo čak i u slučaju da se uvedu „otvorene liste”.

“Desilo bi se, po mojoj procjeni, iskustvo Italije iz 80-ih godina, kada su zakonodavci bili veoma zadovoljni, a veliki broj birača glasao je za partijsku listu iu njoj ništa nije mijenjao. Malo je bilo građana koji su se potrudili da pomjere nekoga sa jednog na drugo mjesto. Mijenjalo se otprilike desetak procenata mjesta na listi. Potreba da se građanima pruži mogućnost da utiču na sadržaj parlamenta vrlo je korisna, ali oni očigledno nijesu spremni da to iskoriste. Imamo puno funkcionalno nepismenog svijeta, a pogotovo u Srbiji iu Crnoj Gori. To je starija populacija i ona to neće moći dugo da shvati”, istakao je on.

Prema riječima političkog analitičara, treba biti veoma oprezan prilikom pokretanja promjena izbornog zakonodavstva i sagledati da li je društvo nacionalno, rasno i vjerski homogeno ili heterogeno. U Crnoj Gori, kaže, to ne bi bio nimalo lak posao.

"Crna Gora je izrazito heterogeno društvo i „osjetljivo” je svako „čačkanje” izbornog zakona. Izborni zakon je poslije Ustava najvažniji pravni akt. U njemu jedna rečenica može pomjeriti ravnotežu i neku manjinsku grupu dovesti u bolji ili gori položaj, što opet dovodi do reakcije ili te ili druge grupe",  kazao je Goati.

Ideja o odgovornosti

Centar za demokratsku tranziciju podržava promjenu izbornog sistema u pravcu uvođenja otvorenih lista jer smatra, kako kažu u toj nvo, da će se na taj način povećati odgovornost u politici.

"Taj stav zagovaramo već duži niz godina i smatramo pogrešnim dovođenje ovako važnih i strateških promjena u vezu sa bilo kakvim trenutnim političkim prilikama ili kalkulacijama na lokalnom ili državnom nivou. Ovo je pitanje za CDT stvar uvjerenja da su otvorene liste bolje za našu političku scenu kojoj zasigurno manjka odgovornosti", istakao je za Pobjedu izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

Prema njegovim riječima, uvođenje sistema otvorenih izbornih lista, gdje bi birač davao glas listi (partiji) ali i konkretnom kandidatu u okviru te liste donio bi nekoliko važnih promjena.

"Povećala bi se odgovornost poslanika i odbornika pred građanima, pa bi oni koji nakon izbora promijene partiju ili ideologiju morali da računaju na rizik da mogu izgubiti poverenje građana i biti kažnjeni na sljedećim izborima. Takođe, na ovaj način birači bi uticali na redosljed kandidata na izbornim listama, a ne partijske centrale koje često nemaju sluha za politiku na lokalnom nivou. Otvorene liste omogućile bi mnogo jaču i vidljiviju vezu između poslanika i njegove baze na terenu. Tačno bi se znalo u ime koliko ljudi taj poslanik govori. Ovim bi poslanik morao zastupati i građane a ne samo svoju političku partiju", naglasio je Koprivica.

On je rekao da su u CDT-u svjesni da je promjena izbornog sistema osjetljiv i rizičan poduhvat.

“Svjesni smo, takođe, da stvari na političkoj sceni ne funkcionišu najbolje i da je promjena neophodna. Zato je izuzetno važna i kvalitetna prethodna rasprava o tome koji bi od brojnih modaliteta otvorenih lista bio najbolji za Crnu Goru. Te kvalitetne rasprave za sada, nažalost, nema”, poručio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније