Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina; B.V.

25. 09. 2017. 17:57   >>  19:57 1

ČELNICI PET OPŠTINA

Ne glasajte za zakon o planiranju prostora

Predsjednici opština Budva, Kolašin, Kotor, Plav i Herceg Novi, apelovali su na poslanike da ne glasaju za Predlog zakona o planiranju prostora i izgradnji, jer, kako smatraju, on predstavlja atak na ustavnu poziciju i autonomiju jedinica lokalne samouprave.

 

Poslanici će na sjutrašnjoj sjednici Skupštine raspravljati o tom Predlogu zakona, a presjednici budvanske, kolašinske, kotorske, plavske i hercegnovske opštine, Dragan Krapović, Željka Vuksanović Vladimir Jokić, Orhan Šahmanović i Stevan Katić, apelovali su na njih da uskrate podršku donošenju tog zakona, jer je, kako smatraju, neprihvatljiv.

„Predložena rješenja predstavljaju direktni atak na poziciju jedinica lokalne samouprave predviđenu Ustavom Crne Gore i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, koju je Skupština Crne Gore ratifikovala 2008. godine“, kaže se u otvorenom pismu predsjednika četiri opštine.

Kako se navodi, predloženim zakonom vrši se centralizacija nadležnosti u oblasti planiranja i uređenja prostora, a radi se o pitanjima od izuzetnog značaja za lokalno stanovništvo.

„Time se jedinice lokalne samouprave u značajnom dijelu svode na nivo mjesnih zajednica. Na ovaj način obesmišljava se Ustav Crne Gore koji jemči pravo na lokalnu samoupravu“, smatraju predsjednici opština.

Kako su kazali, donošenje tog zakona u predloženom tekstu predstavljalo bi akt skretanja Crne Gore sa puta pristupanja Evropkoj uniji, jer samo je očuvanje i jačanje lokalne samouprave doprinos izgradnji Evrope zasnovane na načelima demokratije i decentralizacije vlasti.

Oni dodaju da Vlada, predlažući ovaj zakon, postupa potpuno suprotno od toga.

„Rješenja iz predloženog zakona su u direktnoj koliziji sa važećim Zakonom o lokalnoj samoupravi, kao sistemskim zakonom za oblast lokalne samouprave“, ocijenili su Krapović, Jokić, Vuksanović, Šahmanović i Katić.

Oni su podsjetili da Zakon o lokalnoj samoupravi, kao izvorne nadležnosti jedinica lokalne samouprave, propisuje donošenje plana i programa razvoja, lokalnih planskih dokumentata, prostorno urbanističkih i drugih planova i programa uređenja prostora.

„Gospodo poslanici, ukoliko se usvoji pomenuti Predlog zakona, suštinski će lokalne samouprave biti svedene na nivo mjesnih zajednica, jer će doći do centralizacije nadležnosti, odnosno velika moć će biti skoncentrisana u rukama Vlade i resornog ministra“, poručuju predsjednici opština.

Kako navode, tim Predlogom zakona ukida se autonomnost jedinica lokalne samouprave - opština, Glavnog grada i Prijestonice u oblasti planiranja i uređenja prostora izgradnji objekata.

„Cjelokupna planska dokumenta donosila bi se isključivo na državnom nivou, a nadležno Ministarstvo izdavalo bi urbanističko-tehničke uslove za sve objekte, pa čak i donosilo program privremenih objekata i izdavalo urbanističke uslove za iste“, rekli su Krapović, Jokić, Vuksanović, Šahmanović i Katić.

To bi, kako smatraju, predstavljalo opasnu koncentraciju moći kod pojedinca, sa rizikom zloupotrebe moći i nesagledivim posljedicama na štetu lokalnog stanovništva i javnog interesa uopšte.

Oni su ukazali da je za donošenje Predloga zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata potrebna većina ukupnog broja poslanika Skupštine, odnosno 41 glas. „Imajte u vidu da samo dva poslanika aktuelne parlamentarne većine mogu preduprijediti donošenje predloženog zakona i štetne posljedice njegove primjene“.

„Pozivamo vas da ne dozvolite do sada nezabilježeni atak na ustavnu poziciju i autonomiju jedinica lokalne samouprave i prava lokalnog stanovništva da neposredno učestvuje u donošenju odluka od njihovog vitalnog interesa“, poručuju Krapović, Jokić, Vuksanović, Šahmanović i Katić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније