Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Radio Jadran [ Objavila R.B. ]

25. 09. 2017. 21:44   >>  21:14 3

PROTEST U HN

Zakon bi nas vratio u 1948.

Uoči sjutrašnje sjednice Skupštine Crne Gore sa protestnog skupa u Herceg Novom, kojeg je organizovalo rukovodstvo Opštine, poručeno je poslanicima i Vladi da povuku Predlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. Riječ je o neviđenom prostornoj i administrativnoj centralizaciji, koja može imati štetne posljedice za opstanak lokalnih samouprava, saglasni su čelnici novske Opštine.

Ukoliko crnogorska Skupština usvoji predloženi Zakon, Opštine će postati Mjesne zajednice, a resorni ministar Radulović postaće od sjutra gradonačelnik svih gradova u Crnoj Gori, bez izbora, poručio je predsjednik novske Opštine, Stevan Katić.

"Ovim Zakonom on ne mari za to što nas vraća u 1948. godinu i što uzima pravo građanina na lokalnu samoupravu. Usvajanjem ovog Zakona sve nas čeka da za najmanju sitnicu idemo u Podgoricu i da tražimo saglasnost ne samo za velike objekte, turističke komplekse, porodične kuće, pomoćne objekte, već i one najosnovnije privremene objekte", kazao je Katić.

Kako kaže, dobro za državu jeste što je postignut visok nivo saglasnosti svih odgovornih organizacija i struke u Crnoj Gori koje se protive usvajanju Zakona. Ipak, ako se on ne povuče iz skupštinske procedure, Katić je najavio donošenje Odluke o istupanju Herceg Novog iz Zajednice opština Crne Gore.

Predsjednik Skupštine opštine Miloš Bigović okupljene na protestu nazvao je velikim narodnim skupom koji želi da osudi neviđenu centralizaciju.

"Nakon potpune finansijske centralizacije sada dolazi na red i tzv. prostorna centralizacija, pokušaj državne vlasti da na neutemljen i nestručan način pokaže lokalnim samoupravama da Vlada iz Podgorice zna da upravlja prostorom bolje nego lokalne zajednice. Pitam vas sve kao zdravorazumne ljude da li mislite da neko iz Podgorice, u Vladi Crne Gore, može da zna bolje od Sutorana, Pođana, Bijeljana, Igaljana…kako planirati prostor bolje od nas samih", zapitao je Bigović prognozirajući da će vrlo brzo, nakon smjene vlasti na državnom nivou, Zakon ako bude usvojen, biti ukinut.

I za potrpredsjednike novske opštine predloženi Zakon o uređenju prostora je jedan od najvećih omči oko vrata, ne samo lokalne samouprave. Zamjeraju opozicionim odbornicama što ih nema na skupu, pa je Miloš Konjević posebno prozvao poslanike DPS-a iz Herceg Novog, Pera Porobića i Maju Bakrač da ne glasaju za Zakon, već za svoj grad, a Danijela Đurović je ukazala da Zakon ukida ono što nam je najvažnije i najsvetije, pravo da raspolažemo svojom đedovinom.

"Ovo je jedna od posljednjih klapa ove tragikomedije koja se zove, na žalost, neka kvazi država. Crna Gora je država svih nas, a ne samo odabranih tajkuna. Ali ovdje je izgleda jedna potpuno nova i drugačija situacija da se sa ovakvim zakonskim rješenjima država u potpunosti privatizuje", naglasila je Đurović.

Inženjerska komora, koja ima 2.000 članova, već je dala negativnu ocjenu o ovom dokumentu, jer on upućuje na direktnu centralizaciju vlasti i upravljanja prostorom, istakla je Olivera Doklestić. Ona je, u ime građevinskih inžinjera iz Herceg Novog, poručila da Zakon ne treba prihvatiti, jer je pun manjakvosti i ne poštuje građevinsku i planersku struku, pa ni demokratiju.

"Osnovna sredstva Opštinama od građevinskih dozvola Zakon isključuje iz njihove nadležnosti i prenosi na Ministrastvo. To je posljednji resurs države za ubiranje sredstava, za osiromašenje Opština i za centralizovanje na jednu tačku. Osjećamo se ugroženi kao inžinjeri zato što se naša riječ ne poštuje, jer već dvije godine ukazujemo na problem", istakla je Doklestić.

I odbornik SDP-a Dragan Šimrak okarakterisao je Zakon kao tajkunski udar na prostor, koji je jedini preostali, ali najvrjedniji državni resurs.

"Ta namjera je u direktnoj suprotnosti sa članom 31 Zakona o lokalnoj samoupravi, a predloženi Zakon je u suprotnosti i sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, kao i sa fundamentalnim evropskim principom decentralizacije", kazao je Šimrak, naglašavajući da Vlada ovim Zakonom žrtvuje sopstveni pravni sistem, praveći ga za odabrane.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније