Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Pobjeda, Objavio: I. P. ]

02. 10. 2017. 07:55 >> 07:55
21

SERVER SMATRA

Zajednički ulazak u EU nije dobra ideja

Crna Gora i Srbija suočavaju se sa drastično različitim izazovima u ispunjavanju uslova za pristupanje Evropskoj uniji (EU) i nije dobra ideja da se u paketu povežu, rekao je profesor na američkom Univerzitetu Džon Hopkins i ekspert za Balkan Danijel Server.



Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle u Uniju 2025. Server je kazao Pobjedi da pravilo mora biti individualni pristup. 

"Crna Gora bi trebalo da se kvalifikuje za članstvo na osnovu svojih zasluga, u svom vremenskom periodu. Isto bi trebalo važiti i za Srbiju. Sada se već približava kraj 2017. godine sumnjam da će bilo koja zemlja biti u potpunosti kvalifikovana mnogo prije 2025. godine", kazao je Server.

On je upozorio da Moskva pokušava da pravi probleme za balkanske zemlje koje žele da se pridruže NATO-u i EU. 

"Oni koji vole da sarađuju sa retrogradnom regionalnom silom poput Rusije imaju pravo da to i rade. Oni koji žele da se priključe Zapadu i uživaju u sigurnosti i ekonomskoj dobrobiti svog rada treba da budu jasni u odbijanju ruskih retrogradnih projekata, rekao je Server. 

On je istakao da Moskva, bez obzira na sve, nikada neće odustati od Crne Gore. 

"Ruski marifetluci su jeftini i ponekad vrlo efikasni. Moskva je dala Podgorici i mnogim drugim glavnim gradovima regiona dobre razloge da budu privrženiji NATO-u, a ne Rusiji, koja je uostalom regionalna sila kojoj opada moć. Rusija regionu može da ponudi samo destabilizaciju", naveo je Server.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније