Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 10. 2017. 13:49 >> 13:21
1

ĐUKANOVIĆ OCIJENIO

CG predvodnik evrointegracija

Poruka EU o spremnosti za proširenje na ostale zemlje Zapadnog Balkana i takozvana strategija Regionalnog pristupa, uz pominjanje "Crne Gore i Srbije u EU do 2025. godine", nije naišla na jednako odobravanje u državama koje pretenduju na članstvo u EU.

U Crnoj Gori takva ideja nije dočekana sa oduševljenjem, zbog činjenice da je u pregovaračkom procesu sa EU najdalje odmakla, otvorivši od 35 poglavlja 28.

Takva reakcija je očekivana, smatra profesor međunarodnog prava na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i UDG -ju u Podgorici, dr Dragan Đukanović.

Crna Gora je, objektivno, predvodnik evrointegracionih procesa na Zapadnom Balkanu, pa je njena reakcija razumljiva.

No, ta poruka Evropske Unije je zapravo, samo davanje neke vrste okvirnog plana za potencijalni ulazak u EU i ne mora značiti da je ta 2025-ta godina zapravo prava godina ulaska, jer će biti važniji pojedinačni napredak zemalja u pregovorima.

Radi se o nečemu drugom, objašnjava za Radio Crne Gore, Đukanović, ističući da je poruka sa posljednjeg samita EU zemljama Zapadnog Balkana, odgovor na pokušaj širenja uticaja nekih drugih političkih aktera na taj region, koji je posebno u Srbiji ojačao proteklih godina.

Ulazak Crne Gore u NATO,ocjenjuje Đukanović, dokaz je da se na Balkanu stvorila jedna savim nova geopolitička realnost. Tako da je i poruka EU zemljama Zapadnog Balkana (Srbiji, Makedoniji, BiH) i tkz. strategija o regionalnom pristupu, u suštini, geopolitička poruka, kako bi se smanjio uticaj neevropskih aktera, kao što su Rusija, Kina i Turska, koje pokušavaju da ostvare svoje interese u regiji.

 

Branka Katnić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније