Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B. [ Pobjeda ]

09. 10. 2017. 08:00   >>  07:31 21

GJENERO OCIJENIO

EU motiviše Srbiju, usporava Podgoricu

Rok ulasaka Crne Gore i Srbije u Evropsku uniju (EU) do 2025. godine predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u govor ubacio na inicijativu Angele Merkel, smatra hrvatski analitičar Davor Gjenero.

On je rekao Pobjedi da je takva strategija proširenja počela sa Berlinskim procesom stvaranja svojevrsne balkanske čekaonice za EU, a sve sa namjerom da se Srbija distancira od Rusije.

Komentarišući novu strategiju EU po kojoj bi Srbija i Crna Gore ušle zajedno, Gjenero je ocijenio da je to vrlo opasna politika, koja usporava Podgoricu.

Prema njegovim riječima, temeljna razlika između Srbije i Crne Gore je u tome što je Podgorica ozbiljno, a Beograd neozbiljno shvatio pregovore.

Gjenero je ocijenio da se Crna Gora ponaša kao pravi kandidat - ne bavi se politiziranjem, niti lobiranjem, već sprovodi reforme i ispunjava kriterijume.

"Sad je u kritičnoj fazi kada će se brže otvarati i brže zatvarati poglavlja. Tako je bilo i sa Hrvatskom, dugo smo samo otvarali i nismo ništa zatvarali, a onda je naišao period kada se to sve ubrzalo. Meni se čini da će tako biti i sa Crnom Gorom", kazao je Gjenero.

On smatra da da 2025. godina ne može biti ciljni datum za Crnu Goru.

"Po toj dinamici, država bi trebalo da završi pregovore 2023. jer su potrebne još dvije godine od završetka pregovora do potpisivanja ugovora o pristupanju. Uvjeren sam da će Podgorica prije 2023. završiti pregovore, a da Srbija neće uspjeti do tada da zatvori sva poglavlja. EU ovim želi da motiviše Srbiju", zaključio je Gjenero.

Пратите нас на

Коментари21

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније