Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

11. 10. 2017. 10:40 >> 10:10

KONJEVIĆ SIMOVIĆU

"Garancije MA nezakonite"

Odluka Vlade da garantuje novčanim depozitom za kredit od 2,3 miliona eura kompaniji Montenegro Airlines je suprotna Zakonu o kontroli državne pomoći, saopštio je potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Raško Konjević.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je da bi svi trebalo da znaju da bi nestanak Montenegro Airlinesa (MA) proizveo ogromne štete koje se mjere desetinama miliona eura.

Konjević u odgovoru potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću, kaže da je garancija za MA suprotna članu 2 i 4, kao i članu 5 stav 1 alineja 4 Zakona o kontroli državne pomoći. 

Suprotna je, kaže Konjević, ratifikovanim međunarodnim sporazumima i pravilu EU da se jednom data pomoć ne može ponovo odobriti u narednih 10 godina.

Konjević kaže da je poreski dug MA za godinu porastao za četiri miliona eura i sada iznosi 16 miliona. Pored toga, kako ističe dug MA prema Aerodormima Crne Gore je za godinu porastao, takođe, četiri miliona eura i sada iznosi 24 miliona eura.

“Ukupno za poreski dug i dug prema Aerodormima kompanija MA duguje 40 miliona eura. Visina duga prema aerodromima je 50% investicije u izgradnju novog terminala na aerodormu Tivat. A Vi biste da prodate aerodrome iako posluje sa višemilionskim profitom”, navodi Konjević.

On ističe da je Vlada samo za četiri mjeseca kompaniji MA dala 4,5 miliona eura novca građana Crne Gore.  "Jesu li ovo činjenice ili neko "radi protiv države"?”, pita Konjević Simovića.

Poziva potpredsjednika Vlade da objavi informaciju iz juna kada se na sjednici Vlade raspravljalo o pomoći od 2,2 miliona eura kompaniji MA, kao i informaciju iz septembra ove godine kada je Vlada dala saglasnost da se garantuje za novi kredit MA u iznosu od 2,3 miliona eura.

“Objavite ove informacije. Zašto ih krijete. Javnost i građani imaju pravo da znaju kada njihov novac poklanjate mimo zakonskih propisa”, navodi Konjević.

On Simivića poziva da odgovori javnosti i građanima na pitanje do kada će se novac građana davati za nezakonito finansiranje poslovanja ove kompanije koja grca u dugovima i posluje sa gubicima.

“Do kada će se tolerisati rast poreskog duga i duga prema Aerodromima Crne Gore? Da li zakon važi jednako i za mala i srednja preduzeća koji uredno plaćaju poreze i za najvećeg poreskog dužnika Montenegroairlines? Da li imate neki plan za vraćanje ovih dugova ili će građani svaka dva mjeeca plaćati rad ove kompanije milionima eura. Do tada vi građanima povećavate akcize i PDV”, pita je Konjević.

Traži od Simovića da odgovori i da li je MA platio dvije rata 1. septembra i 1. oktobra u iznosu od po 95.000 eura što je bio u obavezi.
Konjević pita Simovića i zašto će država morati da se od 2019. do 2021. zadužiti 1,5 milijardi eura.

“Samo prije mjesec ste, upravo Vi, uhvaćeni da radite nezakonito. Htjeli ste tada poreski dug od preko dva miliona eura, za dvije kompanije bliske DPS-u, da zamjenite podrumima i garažama. Sjećate li se toga? U pravu je izgleda rektorka Radmila Vojvodić kada kaže da je na sceni “neprosvijećeni staljinizam”. Djeluje mi da je, onako rediteljski, mislila na Vas. Na kraju, da Vas ne pitam gdje su milioni gdina Marovića, možda Vam bude neprijatno zbog građana”, zaključio je Konjević u reagovanju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније