Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

11. 10. 2017. 14:17 >> 13:52

JOVANOVIĆ ODGOVORIO

"ASK obmanjuje javnost"

Funkcioner DF-a i član Predsjedništva DNP-a Nikola Jovanović tvrdi da mu Agencija za sprječavanje korpupcije (ASK) nije dostavila bilo kakvu odluku niti obavještenje o postupku protiv 11 odbornika DPS-a, po njegovoj prijavi. Jovanović ponavlja da su funkcioneri DPS-a, protiv kojih je prije devet mjeseci podnio prijavu, u konfliktu interesa.

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ne štiti odbornike Demokratske partije socijalista (DPS), saopštili su iz te ustanove, dodajući da u njihovom postupanju nema selektivnosti.

Jovanović podsjeća da je 2. juna 2017. godine podnio tužbu Upravnom sudu zbog nepostupanja prvostepenog organa, ASK i, kaže da do danas nema nikaknog odgovora. 

„Očigledno je da se i Upravni sud uključio u institucionalnu zaštitu odbornika DPS-a koji su u konfliktu interesa“, navodi Jovanović.

Podsjeća da je do sada, javno prozivao ASK da u ovom slučaju krši svoje zakonske obaveze i da se već osam mjeseci nema odgovora.

„Imajući u vidu da je direktor ASK u rodbinksim i političkim vezama sa aktuelnim premiijerom Vlade, i da je njegov izbor na tu funkciju praćen kontroverzama koje su udžbenički primjer za potencijalnu korupciju, onda i ne čudi činjenica da ovaj organ funkcioniše kao produžena ruka političke elite na vlasti“, navodi Jovanović.

On tvrdi i da odluka Agencije da odbornici DPS-a u Glavnom gradu nisu u konfliktu interesa nije u skladu sa zakonom.

"Podsjećam ih da je javni funkcioner, u smislu člana 3 ZOSK, izabrano lice u organu lokalne samouprave, dakle odbornik. Nadalje, članom 12 stavom 1 je propisano da javni funkcioner (dakle odbornik) ne može biti predsjednik ili član organa upravljanja i nadzornog organa, izvršni direktor, član menadžmenta javnog preduzeća, javne ustanove ili drugog pravnog lica. Umjesto nemuštog i neubjedljivog saopštenja ASK-a da u ovom slučaju ne postoji konflikt interesa, pozivam ih da javnosti objasne kako je moguće da su 11 odbornika DPS-a, u trenutku podnošenja prijave, istovremeno direktori i članovi menadžmenta javnih ustanova", pita Jovanović.

Riječ je o, kako navodi, o Nerminu Abdiću, koji je odbornik i direktor Urgentnog u JZU "Klinički centar Crne Gore", Momčilu Vujoševiću, odborniku i direktoru JU "Službeni list Crne Gore", Đorđini Lakić, odbornici i direktorici Fonda za obeštećenje, Nebojši Kavariću, odborniku i direktor JU "Dom zdravlja", Nenadu Vujoševiću, odborniku i pomoćniku direktora „Agencije za stanovanje“ d.o.o Podgorica, Jovanu Rabrenoviću, odborniku i pomoćniku direktora „Deponija“ d.o.o Podgorica.

Pored njih tu su Vladimir Rajčić, koji je odbornik i šef Biora za ekonomsku saradnu i podršku biznis zajednici u Glavnom gradu; Marija Đuričković, odbornica i šef naplatnog sektora u „Vodovod i kanalizacija“.d.o.o Podgorica; Ivana Abdić, odbornica i šef sektora u „Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić“, Nataša Tomović, odbornica i direktorica JU „Đina Vrbica“; Zoja Bojanić Lalović, odbornica i direktorica JU Gimnazija“ Slobodan Škerović“.

Jovanović kaže i da te osobe nisu mogle da obavljaju odborničke funkcije, jer su u trenutku izbora, mnogi od njih, već bili postavljeni na javne funkcije u javnim ustanovama i privrednim društvima.

„Jer u članu 12 stav 3 je eksplicitno normirano da javni funkcioner koji obavlja poslove u državnoj upravi i organima lokalne samouprave ne može obavljati funkciju poslanika i odbornika, i da je ASK bila dužna da, po službenoj dužnosti tada konstatuje ta zakonska ograničenja“, navodi Jovanović.

Iz svega zaključuje da ASK, u kontinuitetu kršila Zakon o sprečavanju korupcije, odbijajući da primijeni zakon kada su u pitanju funkcioneri DPS-a.

„Sve to u trenutku izbora na funkcije odbornika i sada kada je iniciran postupak utvrđivanja postojanja konflikt interesa. Sva naknadna obrazloženja koja iznose i pravdanja da su vodili postupak, su uvreda i vrijeđanje zdravog razuma građana Crne Gore jer su u suprotnosti sa pravnom i elementarnom logikom“, zaključio je Jovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније