Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila R.B.

11. 10. 2017. 20:19 >> 19:50
1

ZBOG ZAKONA

SO HN: Odložena odluka o gradnji 5 hotela

Na predlog predsjednika Opštine Herceg Novi, Stevana Katića, sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja povučeno je prvih sedam tačaka koje su se odnosile na određivanje lokacija za izgradnju pet turističkih objekata i postavljanje baznih stanica u Baošićima i na Toploj, prenosi Radio Jadran.

On je, nakon zasjedanja, podsjetio da su za  Skupštinu materijali proslijeđeni još 30. septembra, a u međuvremenu je usvojen novi Zakon o planiranju i uređenju prostora, protiv kojeg su apsolutno bili u lokalnoj upravi.

"Nakon kompletne procedure donošenja tog zakona, a znamo da je na njega  predloženo više od 90 amandmana, za koje ne znamo koji su prihvaćeni, odlučili smo da povučemo sve tačke sa dnevnog reda, uključujući i bazne stanice. Naša najbolja volja je bila da se grad razvija i da se što više turističkih objekata gradi, ali svu tu nadležnost po novom Zakonu će imati Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Oni će u narednom periodu dati te lokacije", kazao je Katić.

Upitan da prokomentariše reagovanje struke i otvoreno pismo Komore arhitekata Herceg Novog, koje je upozorilo da bi usvajanje odluka značilo anarhiju u planovima i prostoru, pri tom obuhvatalo gradnju i u zaštićenom zapadnom podrgađu bez konzervatorksih uslova, Katić je kazao da ga shvata krajnje dobronamjerno. Jer, kako je kazao, vlast u Herceg Novom je, za razliku od državne, prije svega demokratska, poštuje mišljenje struke.

To znači da će sada, umjesto Opštine o određivanju lokacija za gradnju turističkih objekata, po novom Zakonu, odlučivati Ministarstvo, potvrdio je Katić, ali kaže i da treba sačekati i vidjeti šta je tačno navedeno u tom za njih spornom dokumentu.

"Sačekaćemo da  Zakon koji je navodno objavljen na brzinu u Službenom listu 6. oktobra, dođe i do nas za par dana. Tako da ćemo nakon sagledavanja prečišćenog teksta  sa amandmanima, vidjeti ko će u budućnosti da izda neophodna rješenja", poručio je Katić.

Inače, odbornici su danas veoma brzo jednoglasno, ili samo  glasovima vladajuće koalicije usvojili  čak 23 tačke dnevnog reda. Bilo je dosta odluka o razrješenju  lokalnih rukovodilaca, na predlog predsjednika Stevana Katića, odnosno imenovanju novih v.d direktora, u društvima sa ograničenom odgovornošću i javnim ustanovama čiji je osnivač Opština. Iz opozicionog DPS-a  zamjeriili su što Katić koristi član 60, odbosno pravo imenovanja funkcionera, iako Skupština redovno zasjeda, pa je to njen posao.

Odbornik DPS-a Andrija Radman smatra i da je nepotreban trošak imati pet članova u Odborima direktora preduzeća čiji je osnivač Opština, što su predložili iz vladajuće koalicije. Prethodna vlast ih je svela na tri, a aktuelna želi da zadovolji apetite 5 svojih konstituenata. U više navrata Radman je prozvao  Novsku listu, s obzirom da je ona nova u vlasti, a ostali su se, kako je istakao, samo vratili na vlast poslije dvije godine.

"Obećavali ste pred izbore  depolitizaciju i racionalizaciju, a uradili sasvim suprotno. Zar je ovo to što ste obećali", upitao je Radman, koji  razumije da svaka vlast dovodi svoju administraciju, ali da  onda nije trebalo prethodno obećavati depolitizaciju, naročito ne nauštrb kvaliteta rada pojedinaca.

U jednom momentu i odbornik SDP/URA, Dragan Šimrak, našao se prozvanim, jer Radman nije pomenuo njega da je prvi put u vlasti na lokalnom nivou, a da je na državnom zalužan za sve ispunjene strateške ciljeve Crne Gore dok je bio sa DPS-om. Na to je Radman kazao da nije pogriješio, jer je SDP uvijek bio opozicija u vlasti, te da o tim strateškim ciljevima u Herceg Novom nema ni govora sa onima sa kojima je sada na vlasti SDP.

Primjer smijenjenog direktora Muzeja i Galerije, Đura Belog Prijića,  koji je za dvije godine podigao ovu ustanovu nakon punih 15 godina, poslužio je za primjer „depolitizacije“ koju je obećavala vlast.

Dragan Janković iz DPS-a ukazao je da je odluka Savjeta o njegovom razrješenju sporna i zbog toga što troje od pet članova ne ispunjava uslove po  Zakonu o kulturi.

Odbornik Novske liste Jovan Subotić, je poručio da je depolitizacija proces, te da Prijić nije ostao bez radnog mjesta, već se nalazi na čelu Galerije, što najbolje i radi, a  smijenjen je jer  “nije uspio da odradi krupne stvari, poput kadrovske politike, poboljša kvalitet rada”, te da će novi menađžer biti bolji.

Inače, na Skupštini se danas prvi put od njenog konstituisanja pojavio odbornik Izbora, Mladen Ivanović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније