Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

12. 10. 2017. 08:29 >> 08:35
29

BRAJOVIĆ U BEOGRADU

Uređeniji odnosi sa Srbijom

Predsjednik Skupštine, Ivan Brajović, kazao je da njegova zvanična posjeta Beogradu pokazuje odgovoran odnos crnogorske vlasti prema Srbiji i mnogobrojnoj zajednici Crnogoraca koji žive u toj državi.

Upitan da li je saglasan sa ocjenom bivšeg premijera, Mila Ðukanovića od prije godinu da odnosi Srbije i Crne Gore nikada nijesu bili bolji, Brajović je rekao da je istorija odnosa vrlo kompleksna i da se može posmatrati sa različitih pozicija.

"Dobro je poznato da su ti odnosi bili ambivalentni i uslovljeni okolnostima unutar naših zemalja i van njih. S druge strane, imamo državne potrebe i interese u dijelu ekonomije, infrastrukture, uvoza i izvoza, turizma, koji imaju svoje prirodnije tokove", rekao je Brajović za Politiku.

On je kazao da su u poređenju sa posljednjom decenijom, odnosi na nivou rukovodstava znatno bolji.

"Uređeniji odnosi rezultat su i riješenih dilema oko pitanja državnosti i Srbije i Crne Gore", kazao je Brajović.

Na ukazivanje na primjedbe o lošem položaju Srba u Crnoj Gori, Brajović navodi da takve primjedbe vidi "kao pokušaj pojedinih političara ili grupacija da manipulacijom javnosti sebi stvaraju prostor za vrlo lagodno opstajanje na političkoj sceni".

Upitan koliko pravosudni slučajevi, poput zahtjeva Crne Gore za izručenje Svetozara Marovića ili suđenje srpskim državljanima u pokušaju terorizma u noći parlamentarnih izbora, opterećuju odnose dvije države i da li će biti tema njegovih razgovora u Beogradu, Brajović navodi da su u pitanju specifične teme, koje je teško komentarisati, jer nijesu iz nadležnosti zakonodavne vlasti.

"U oba slučaja koja pominjete mislim da je od najvećeg interesa potpuna saradnja naših pravosudnih organa", kazao je Brajović, prenosi Tanjug.

On je dodao da je suđenje srpskim državljanima za pokušaj terorizma direktno dostupno javnosti, i kako je dodao, predstavlja slučaj koji "dosta opterećuje političku scenu Crne Gore i svi s nestrpljenjem očekujemo njen sudski epilog".

Upitan o daljoj političkoj sudbini Ðukanovića "kao najdugovječnijeg vladara u Evropi", Brajović je rekao da je u pitanju najmarkantnija politička figura novije crnogorske istorije.

"Ðukanović je, po izboru građana, dugo bio na čelnim političkim pozicijama u Crnoj Gori. Sada je po sopstvenom izboru van operativnog vođenja države, ali je na čelu najveće partije. Kakvu god odluku da donese u vezi sa svojim političkim angažmanom, on svakako predstavlja najmarkantniju političku figuru novije crnogorske istorije. To mu ne mogu osporiti ni najljući protivnici", rekao je Brajović.

Пратите нас на

Коментари29

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније