Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

17. 10. 2017. 18:52 >> 18:22
1

SIMOVIĆ S KALAVEROM

Ispunićemo političke i ekonomske kriterijume

U narednom periodu akcenat rada Vlade, pored ispunjavanja političkih, biće stavljen i na ekonomske kriterijume Evropske unije, kazao je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na sastanku sa direktorkom za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Henovevom Ruiz Kalaverom.

Simović je ukazao da obilježavamo desetogodišnjicu potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ističući izuzetnu važnost tog datuma i događaja, koji je označio početak našeg puta ka punopravnom članstvu u EU.

"Prethodna dekada predstavlja period u kojem se Crna Gora mijenjala kroz sveobuhvatne i dinamične reforme i široko inkluzivni proces. Istakao je da to nije bio samo posao Vlade Crne Gore već proces u kojem su odgovarajuće mjesto imali svi segmenti društva, civilni sektor, medijska zajednica, stručna javnost, i da se u tom procesu nismo opterećivali rokovima, već kvalitetom sprovedenih reformi, usvojenim standardima i novim vrijednostima", istakao je on, saopšteno je iz Vlade.

Simović je naglasio da je Crna Gora prevazišla brojne izazove, kao i da će tako biti sa onima koji nas očekuju. podsjetivši na odlučnu i posvećenu implementaciju fiskalne strategije, kao važnog preduslova za postizanje fiskalne stabilnosti i ekonomskog rasta.

„Dosljedno sprovodimo Program ekonomskih reformi, najvažnijeg dokumenta sa kojim komuniciramo sa Evropskom komisijom, kada je u pitanju ekonomska politika“, kazao je potpredsjednik Vlade.

On je istakao da  da Vlada kontinuirano iskazuje punu otvorenost prema socijalnim partnerima, biznis zajednici i sindikatima, i da će nastaviti u istom pravcu.

"Izrazio je žaljenje što se na ovako važnim temama ne vodi dijalog u punom kapacitetu u Skupštini, nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, čije je rezultate priznala međunarodna zajednica i sve relevantne organizacije, OEBS/ODIHR, Savjet Evrope, itd. Simović je istakao da Vlada očekuje novi izvještaj Evropske komisije o napretku, koji će biti objavljen u aprilu 2018 jer su za Vladu izvještaji uvijek bili posebno značajni, predstavljali su objektivan i partnerski pogled na rezultate koje Crna Gora ostvaruje, a istovremeno su osvjetljavali buduće dionice našeg evropskog puta", saopštili su iz Vlade.

Kalavera je naglasila da je veoma ponosna što je prisustvovala obilježavanju desetogodišnjice potpisivanja SSP-a.

"Zahvalila se na stavu da izvještaji EK o napretku predstavljaju objektivne, partnerske i prijateljske smjernice, koje ističu dobre strane i jednako tako oblasti u kojima je potrebno uložiti dodatne napore. Istakla je da je veoma srećna kada posjeti državu koja je toliko napredovala, poput Crne Gore, za koju vjeruje da će brzo postati dio EU. Posebno pozdravila fiskalnu strategiju i njeno sprovođenje. Kazala je da će informacije o dosljednoj implementaciji fiskalne strategije i Programa ekonomskih reformi uvijek biti dobra vijest za Evropsku komisiju", poručili su iz Vlade.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније