Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

18. 10. 2017. 17:45   >>  17:15 1

PEJOVIĆ SA AMBASADORIMA EU

Dobar tempo reformi u CG

Reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja se odvijaju dobrim tempom i u svim oblastima su vidljivi pomaci, ocijenjeno je na sastanku ministra evropskih poslova Aleksandra Pejovića s ambasadorima država članica EU.

Sastanak je organizovalo Estonsko predsjedništvo EU u saradnji s Delegacijom EU u Podgorici, kako bi se razgovaralo o narednim koracima u procesu pristupanja i pripremi za sljedeću Međuvladinu konferenciju koja će se održati u decembru pod predsjedavanjem Estonije EU.

"Pejović je predstavio ostvarene rezultate, kao i tekuće aktivnosti koje vode otvaranju dodatnih poglavlja za koje je Crna Gora spremna. Posebno je predstavio rad na ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 istakavši da su intenzivne reforme u zakonodavnom i institucionalnom dijelu sprovedene tokom proteklih godina dovele do konkretnih rezultata na terenu, ali da crnogorske institucije, prije svega Agencija za sprečavanje korupcije i Specijalno državno tužilaštvo, kroz prevenciju i rješavanje slučajeva borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rade na unapređenju bilansa rezultata", naglasili su iz Ministarstva evropskih poslova.

Ministar je ukazao da su sve crnogorske institucije i kompletna pregovaračka struktura posvećeni ispunjavanju preuzetih obaveza, kako u dijelu otvaranja preostalih poglavlja, tako i u pogledu njihovog zatvaranja i iznio očekivanje da će od sljedeće godine početi dinamičnija faza privremenog zatvaranja poglavlja.

Ambasadori država članica EU su ocijenili da se reforme odvijaju dobrim tempom i kvalitetom, te da u svim oblastima postoji vidljiv napredak.

"Ukazali su na značaj inicijative predsjednika EK Junkera za izradu Strategije za ubrzano članstvo, kao i na značaj sljedećeg izvještaja EK o napretku Crne Gore. Takođe, pozdravili su organizaciju konferencije kojom je obilježena desetogodišnjica od potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ambasadori su poručili da će države članice nastaviti da prate sprovođenje obaveza, kao i da će, kroz konkretne tehničke i ekspertske projekte, nastaviti da podržavaju evropske napore Crne Gore. U tom smislu su prenijete poruke pune podrške za uspješan dovršetak procesa pristupanja", objasnili su iz Ministarstva.

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније