Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

20. 10. 2017. 15:01 >> 14:30
2

PEJOVIĆ U BRISELU

Vidljiv napredak vladavine prava

Crna Gora ostvaruje vidljiv napredak u unaprjeđenju vladavine prava, ocijenili su predstavnici država članica Evropske unije (EU) u razgovoru sa ministrom evropskih poslova Aleksandrom Andrijom Pejovićem.

Pejović je danas u Briselu razgovarao sa predstavnicima država članica EU u Savjetu za proširenje, Evropske komisije (EK) i Službe vanjskih poslova EU.

Kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova (MEP), predstavnici država članica EU izrazili su očekivanje da će ostvareni napredak u reformama omogućiti otvaranje novih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

"Sastanak je bio prilika za razmatranje dokumenata iz pregovaračke agende, razmjenu mišljenja o tekućim aktivnostima i daljem napretku Crne Gore prema članstvu u EU", kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, ukazao na značaj novog prostora za djelovanje kad je u pitanju politika proširenja, i mogućnosti da se izradi novi strategijski okvir za buduća pristupanja u skladu s najavama iz EK.

On je upoznao sagovornike sa presjekom stanja u oblasti vladavine prava i ukazao da je u oblasti pravosuđa, kroz sprovođenje pravosudnog zakonodavstva, postignut napredak u oblasti izbora, promocije i evaluacije rada sudija i tužilaca.

"Ministar je ukazao da je, nakon konsolidacije zakonodavnog okvira i uspostavljanja novih institucija, Crna Gora u potpunosti posvećena razvoju solidnih rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, od kojih zavisi dalja dinamika i napredovanje prema članstvu", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Pejović upoznao predstavnike država članica EU s rezultatima finansijskih istraga, konfiskacije i zaplijene imovine, kao i oduzimanja droge.

On je rekao da očekuje da će uskoro početi izrada izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24.

"Sve ovo je pokazatelj političke volje crnogorskih vlasti da se postigne stalan i održiv napredak u vladavini prava, kao ključnoj oblasti u pregovaračkom procesu s EU. Crna Gora ostaje maksimalno posvećena nastavku reformi i kreiranju dobrog bilansa rezultata", poručio je Pejović.

Kako je saopšteno iz MEP-a, predstavnici država članica EU pozdravili su ostvarene rezultate poručivši da se, kroz sprovođenje reformi u oblasti vladavine prava, Crna Gora temeljito priprema za buduće članstvo.

"Istakli su značaj i uticaj poglavlja 23 i 24 na ostale oblasti pregovora, i u tom kontekstu iznijeli očekivanje da će se u narednom periodu održati dobar zamah reformi, što će voditi ispunjavanju privremenih i dobijanju završnih mjerila u ovim poglavljima", kaže se u saopštenju.

Na toj liniji su, kako se navodi, prenijeli da Crna Gora može računati na punu podršku država članica u cilju što kvalitetnijeg i efikasnijeg ispunjavanja obaveza iz vladavine prava.

"Predstavnici estonskog i predstojećeg bugarskog predsjedništva su posebno ukazali na značaj govora predsjednika Žan Klod Junkera i predviđenu objavu strategije za proširenje u februaru narene godine, i istakli značaj samita EU – Zapadni Balkan planiran u Sofiji za 17. maj", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније