Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

21. 10. 2017. 11:10   >>  22. 10. 2017. 13:40 68

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Obrazovanjem da se bave najbolji

Znanje nije samo pitanje budućnosti već i opstanka svakog naroda, poručio je lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović.

 

On je to saopštio na sjednici Savjeta za praćenje izbornog programa DPS-a, čija je tema "Obrazovanje i nauka-najbolja investicija u budućnost".

"Društva kakvo je crnogorsko i društva u razvoju imaju dodatne obaveze. Nije nikakva tajna da društva na onom nivou razvijenosti na kojem se danas nalazi crnogorsko imaju već značajno zaostajanje za razvijenim evropskim zemljama. Ova društva su dodatno pogođena procesima kroz koja smo morali da prođemo tokom posljednjih decenija", rekao je lider DPS-a.

Tranzicija je, kako je dodao, proces u kojem nestaje jedan sistem vrijednosti a drugi se tek nazire.

"Sa nestankom tog sistema vrijednosti nažalost su nestale i neke markantne konstante moralnog i ukupnog društvenog modela razvoja crnogorskog društva", naveo je Đukanović.

Đukanović je kazao da se taj poziv mora učiniti atraktivnim kako bi se obrazovanjem bavili najbolji.

On je poručio da su Crnoj Gori potrebni konkurentni pojedinci kako bi bila konkurentno društvo.

"Cjelokupan sistem obrazovanja zaslužuje našu pažnju, kako i šta možemo da učinimo da popravimo poziciju obrazovanja", kazao je Đukanović.

Premijer i zamjenik predsjednika DPS-a Duško Marković kazao je da je Vlada nakon formiranja odmah krenula u reformu obrazovanja.

Temelj za reforme, kako je dodao, postavila je prethodna izvršna vlast.

Marković je rekao i da je saglasan sa mišljenjima da uvažavanje iskustva drugih društava ne bi smjelo u praksi da se pretvori u nekritičko prihvatanje i kopiranje njihovih obrazovnih modela.

"Uravnotežen pristup tuđim modelima u oblasti obrazovanja podrazumijeva kreiranje sopstvenog modela koji mora imati u vidu naše društveno-istorijske i kulturološke specifičnosti", kazao je Marković.

Пратите нас на

Коментари68

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније