Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Izvor: Anadolija, Objavio: I. P. ]

23. 10. 2017. 11:56 >> 14:25
1

KOPRIVICA POZIVA

CG brže da ispunjava EU kriterijume

Crna Gora mora energičnije, brže i odlučnije da pristupi ispunjavanju političkih kriterijuma u pregovorima s Evropskom unijom (EU), saopštio je Dragan Koprivica iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

 

Ta NVO predstavila jed anas ocjene o procjeni napretka Crne Gore u ispunjavanju političkih kriterijuma u pregovorima sa EU.

Najbolje su ocijenjene reforme u oblasti ljudskih prava, dok je reforma javne uprave među najslabije ocijenjenim.

Ocjenjivanje je izvršeno na osnovu 41 ekspertskog mišljenja, kao i na osnovu 168 indikatora iz izvještaja Evropske komisije.

Na skali od jedan do pet, ukupna prosječna ocjena napretka u ispunjavanju političkih kriterijuna je 2,48. Zakonodavne reforme su ocijenjene znatno boljom ocjenom, dok su judska prava ocijenjena sa 2,76, pravosuđe 2,75, borba protiv korupcije 2,38, borba protiv organizovanog kriminala 2,39, mediji 2,24, dok je reforma javne uprave dobila ocjenu 2,19.

Koprivica je, komentarišući ocjene ispunjavanja kriterijuma po oblastima, kazao je da Crna Gora mora energičnije, brže i odlučnije pristupiti ispunjavanju političkih kriterijuma.

Ministar za evropske poslove Aleksandar Andrija Pejović istakao je da Crna Gora ima 120 strategijskih dokumenata, ali da je neophodna bolja vizija za strategijski rad.

"Postavlja se pitanje da li tih 120 dokumenata imaju međusobnu povezanost. Ako imate strategiju, morate vidjeti šta je program. Onda dolazimo do akcionog plana. Dokument koji tretira razvoj jedne države mora biti dugoročan. Neophodna je bolja, čvršća i duža vizija kako se strategijski planira rad. Kada uvedemo indikatore uticaja kojim će se mjeriti rezultati rada, dolazimo do priče o odgovornosti“, kazao je Pejović, komentarišuću analizu CDT-a.

Pejović je istakao da je za dostizanje cilja brže integracije u EU, boljeg korištenja strukturnih fondova EU i ukupnog razvoja zemlje, važno unaprijediti koordinaciju politika i sistem srednjoročnog planiranja, te da je u tu svrhu, u Ministarstvu evropskih poslova, formiran Direktorat zadužen za jačanje okvira za planiranje javnih politika, uključujući efikasniju koordinaciju, sprovođenje i praćenje strategija kojima se utvrđuju javne politike.

Pojasnio je da je, nakon sprovedene detaljne analize i formiranja Međuresorne radne grupe za pripremu pravnog okvira o postupku izrade, usklađivanja i praćenja strategijskih dokumenata kojima se utvrđuju javne politike, započela priprema Predloga srednjoročnog programa rada Vlade za period 2018–2020. istakavši da će on osigurati odgovorno planiranje politika s jasnom vizijom prioriteta usmjerenih na rezultate.

"Pejović je podvukao da je donošenje trogodišnjeg programa rada Vlade obaveza koja proističe iz Strategije reforme javne uprave 2016-2020, ali prije svega mehanizam kojim Vlada šalje poruku da sagledavanjem prioriteta u trogodišnjoj vizuri, kroz uvođenje mjerljivih indikatora uspjeha, kvalitetnije i odgovornije radi u pravcu postizanja vidljivih rezultata u sprovođenju strategijskih ciljeva koji su utvrđeni na nacionalnom nivou", saopšteno je iz Ministarstva.

Istakao je da će trogodišnji program rada Vlade pratiti i Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2018 – 2020, kao i Program ekonomskih reformi 2018 – 2020, čime će se formirati okvir za efikasno, usklađeno, transparentno i odgovorno planiranje politika koje u prvi plan stavlja interese građana i bolji kvalitet života u skladu s evropskim vrijednostima i standardima.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније