Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

25. 10. 2017. 14:24   >>  21:03 65

PREMIJER U SKUPŠTINI

"Vlast ne teroriše, to je radio DF"

Premijer Duško Marković pozvao je još jednom opoziciju da se vrati u Skupštinu. Odgovarajući na pitanja DF-a, on je tokom premijerskog sata, poručio da nema nikakav uticaj na sudstvo i tužilaštvo. Kazao je i da će sudski postupak koji se vodi protiv čelnika DF-a, pokazati da je Crna Gora država vladavine prava i da su pred zakonom svi jednaki. Iz DF-a su ponovili optužbe, da vlast stoji iza optužnice za pokušaj terorizma. Lider Nove Andrija Mandić je premijeru poručio da se "ne igra sa stabilnošću Crne Gore". Mandić je kazao i da današnje učešće u radu parlamenta ne znači prekid bojkota.

Lider NOVE Andrija Mandić pitao je Markovića da li je uradio procjenu rizika po ukupnu bezbjednost zemlje zbog, kako se navodi u pitanju, "terora koji crnogorska vlast vrši nad DF-om i sagledao sve posljednice koje mogu nastati zbog ovakvog vašeg brutalnog odnosa prema najjačem opozicionom subjektu".

"Pozivam vas kao glavnog naredbodavca u državnoj vlasti, da odmah oslobodite naše nevino utamničene članove i zaustavite sve montirane policijsko sudske procese koji se vode protiv političara DF-a i njihovih članova porodica", navodi se u pitanju Mandića.

Mandić je kazo da se Vlada i DPS obračunavaju se DF-om. On ističe da bi se tek promjenom vlasti stvorili uslovi za oslobađanje pravosuđa, kroz reizbor sudija i tužilaca. "Vaša Vlada je poslala poruku pravosuđu - poslušnost se nagrađuje, a neposlušnost kažnjava", kaže lider NOVE.

Premijer je odgovorio da mu je zadovoljsvo što su se poslije dugo vremena poslanici DF-a vratili u paralment.

"Nadam se da ćete te se sa novim elanom posvetiti obavljanju posla za koji vas plaćaju građani“, kazao je premijer. Navodi i da vlast nije uradila procenu  rizika bezbjednosti zemlje iz razloga koji navodi DF.

„Navodni državni teror, koji se vrši nad DF nije mogao biti povod, takvog rizika nije bilo iz razloga što crnogorska vlast ne vrši teror nad bilo kim, pa ni nad DF-om“, poručio je Marković. 

Jedini teror je, kako kaže premijer, teror DF-a koji je kulminirao prije godinu uoči parlamentarnih izbora. "Tada je vaš teror ozbiljno zaprijetio da preraste u terorizam, ali tada je reagovala pravna država", naveo je Marković.

Predsjednik vlade, kako kaže ne daje naređenje sudskoj vlasti.  "Premijer niti hapsi, niti oslobađa, niti pokreće, niti zaustavlja sudske procese", kazao je Marković.

Optužbe DF-a nazvao je apsolutnim neistinama. "Nijedan podatak koji ste iznijeli ne odgovara istini", odgovorio je Marković.

Ističe da se sve svodi na vapaj DF-a da dođe na vlast, a ne vide, kako kaže Marković, da DPS građanima nudi najbolja rješenja, dok se opozicija vrti u istom krugu. „Bez znanja da građanima ponudite bolji program“, kazao je Marković.

Ističe i da niko razuman neće prihvatiti haos koji nudi DF. "U toku je sudski proces čiji ste vi akteri, strpljivo ćemo sačekati njegov epilog, kakav god on bio siguran sam da će on pokazati da je Crna Gora država vladavine prava i da su pred zakonom svi jednaki", zaključio je Marković.

Lider Nove Andrija Mandić je u odgovoru premijeru poručio da se "ne igra sa stabilnošću Crne Gore". „Ovdje ispred ove Skupštine ste tukli ljude, gazli, trovali, nakon toga napravili ste mnogo faulova, na kraju izmislili čitav državni udar od kojeg ste korist imali samo vi“, kazao je Mandić.

Optužio je premijera i da je, sa jednom stranom NATO ambasadom, pocijepao opoziciju.  „Pitanje svih pitanja je da dođe do smjene vlasti. Mi vrlo odgovorno razmišljamo, za zlo koje vi prizivate dovoljan je jedan čovjek“, kazao je Mandić i dodao da je nezadovoljan Markovićević odgovorom. 

Marković je odgovorio da cijeni političku snagu DF-a, ali ne i način njihovog djelovanja. "Vaša snaga i potencijal bi bili još veći da ste ovdje I kada bi razgovarali na način koji razgovaramo danas", istakao je Marković.

"Siguran sam da vi znate da ja i moja Vlada ne stojimo iza onih navoda koje iznosite. Neke ljude ne poznajem, nikada ih u životu nisam sreo, a ne da im pravim bilo kakve usluge. Vlada, pa ni predsjednik Vlade, nemaju nikakav uticaj na tužilaštvo”, poručio je Marković i dodao da su navodi DF-a politička manipulacija. Premijer je poručio da vlast i opozicija treba da razgovaraju u parlamentu. 

Vlada ne razmišlja o promjeni poreskih stopa

Postojeći poreski sistem Crne Gore je održiv, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da je Vlada opredijeljena da poreske stope zadrži na sadašnjem nivou.

"Već godinama imamo jednu od najnižih stopa poreza na dobit u Evropi od devet odsto i veoma konkutrentnu stopu poreza na dohodak fizičkih lica od devet i 11 odsto. Te stope kroz fiskalnu strategiju nijesmo mijenjali, kao ni stope doprinosa na zarade, kako bismo doprinijeli povećanju zaposlenosti", rekao je Marković u Skupštini na Premijerskom satu.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Koalicije albanskih stranaka, Genci Nimanbegua, rekao da je jedno od osnovnih opredjeljenja Vlade politika konkurentnih i stimulativnih poreskih stopa.

"Vodilo se računa da poreske stope imaju minimalan uticaj na troškove privrede i životni standard građana", dodao je Marković.

Nimanbegu je pitao koji je stav Vlade u odnosu na ukupan poreski sistemu Crnoj Gori, da li je on održiv sa postojećim porskim stopama ili se moraju povećati u narednim budžetskim godinama.

Nimanbegua je zanimalo i da li u Ministarstvu finansija razmišljaju da se dio prihoda koji se ostvaruje preko poreza ustupi opštinama kako bi se one finansijski osnažile.

Kada je u pitanju odnos centralne i lokalne vlasti, Marković je kazao da Vlada teži njegovoj optimizaciji.

"Vlada teži da razvija sistem finansiranja lokalnih samouprava zasnovan na principima pravednosti, ekonmičnosti i efikasnosti. Shodno propisima, lokalne samouprave se finansiraju iz soopstvenih i ustupljenih prihoda, dok se dijelom sredstava iz Egalizacionog fonda obavlja izjednačavanje između opština u ostvarivanju prihoda", poručio je Marković.

Kada je riječ o ustupljivanju prihoda opštinama, Marković je ocijenio da takav model nije primjenjiv, jer se ne bi mogla uspostaviti pravednost u raspodjeli prihoda.

"S obzirom da je u Crnoj Gori sjedište najvećih poreskih obveznika dominantno u Podgorici, onda bi po tom modelu Glavnog gradu bio ustupljen daleko najveći iznos prihoda", tvrdi Marković.

On je najavio da je u pripremi novi zakon o finansiranju lokalne samouprave, kako bi se dopinijelo finansisjkoj održivosti, naročito manje razvijenih opština.

Marković je, na pitanje poslanika Liberalne partije Andrije Popovića o eventualnim mjerama koje bi Vlada mogla preduzeti u cilju smanjenja javnog duga, odgovorio da će fokus biti na primjeni postojećih.

"Nemamo u planu donošenje novih mjera fiskalne konsolidacije, već će naš fokus u srednjem roku biti usmjeren na implementaciju postojećih mjera i unaprijeđenje poslovnog ambijenta", kazao je Marković.

On je saopštio da je, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, javni dug sa depozitima na kraju septembra iznosio 64 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok je dug lokalne samouprave bio 5,6 odsto ukupnog javnog duga.

"Opadajućem trendu javnog duga doprinijeće poštovanje proncipa da tekuće rashode budžeta finansiramo iz izvornih prihoda, a da zaduživanje u narednom periodu bude usmjereno na refinansiranje dospjele glavnice duga i razvojne projekte", rekao je Marković.

On je dodao da građani za deset mjeseci ove godine nijesu mogli osjetiti benefite ostvarenih rezultata, kao i da je Crnoj Gori potrebno oko pet do šest odsto prosječnog rasta BDP-a u narednih nekoliko godina, kako bi počela da sustiže ili dostigla veliki zastoj u razvoju u odnosu na razvijenu Evropu.

Nova radna mjesta i razvoj sjevera

Predsjednik poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Radunović pitao je Markovića kakav je trenutni status realizacije više projekata u okviru integralnog projekta „Bjelasica i Komovi".

"Koje su aktivnosti na infrastrukturnom i saobraćajnom opremanju tog prostora do sad realizovane, kolika su sredstva utrošena u ovoj godini, i kakvi su planovi za projekte i ulaganja u narednoj. Koliko će, fazno i nakon pune realizacije projekta, isti generisati novih radnih mjesta u turizmu, ugostiteljstvu i poljoprivredi", pitao je Radunovića. On je podsjetio da je Vlada taj projekat ocijenila prioritetnim i kapitalnim.

Premijer je kazao da je predviđena detalja prostorno planska razrada za sedam ski centara. „Plan je da se do 2020. godine u njihov razvoj utroši 60 miliona eura“, kazao je Marković.

Marković kaže da je riječ o višegodišnjim projektima, a planirani su radovi u dvije faze. „Početak rada skijališta Kolaši 1600 planiran je za sezonu 2018/2019“, najavio je Marković.

Kada je pitanju putna infrastruktura, ukupna ulaganja do sada su 1,2 miliona eura, saopštio je premijer. Marković je kazao da su ključni efekti od projekta „Bjelasica i Komovi" investicije od nekoliko stotina miliona eura, što će kako kaže obezbijediti 1000 novih radnih mjesta.

„Realizacijom ovim investicija obezbijediće se snažan regionalni razvoj i nova radna mjesta“, poručio je Marković.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније