Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2013. 17:02 >> 17:03
2

POSLANICI RAZLIČITO

Konjević: MUP-u dati biračke spiskove

Ministarstvo unutrašnjih poslova trebalo bi da u potpunosti preuzme vođenje biračkih spiskova i odgovornost za njegovu tačnost, smatra ministar Raško Konjević. On je danas, na sjednici parlamentarne Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, kazao da je ovakav koncept u skladu sa međunarodnim standardima i praksom.

Birački spisak trebalo bi centralizovati, kako bi jedan državni organ – Ministarstvo unutrašnjih poslova preuzeo sve poslove iz te oblasti, smatra većina članova Radne grupe, ocjenjujući da ima dosta konfuzije i neefikasnosti zbog toga što se više organa bavi tim poslovima.

Miodrag Vuković (DPS) pozvao je da se otvori problem državljanstva kao „temeljni princip za registar u biračkim spiskovima“. Smatra da je Radna grupa počela od zakona koji ne pripada setu izbornih zakona, već da je riječ o tehničkom zakonu.

Milutin Đukanović iz Demokratskog fronta najvećim problemom smatra rješenje o mjestu prebivališta. Trebalo bi, objašnjava, izumiti mehanizam - kako provjeriti prebivalište glasača da bi se ubuduće izbjegli “fantomi”.

Predložio je da birački spisak treba da vodi MUP, ali da sve izmjene u spiskovima prosljeđuje Državnoj izbornoj komisiji.

Azra Jasavić iz Pozitivne Crne Gore sugeriše da se napravi jedinstveni birački spisak sa dvije evidencije, gdje bi jedna bila evidencija crnogorskih državljana sa prebivalištem i boravištem, a druga evidencija sa crnogorskim državljanima sa prebivalištem u Crnoj Gori, ali boravištem van Crne Gore.

Ističući da MUP ima proaktivan pristup kada je ova tematika u pitanju, ministar Konjević je pozvao članove Radne grupe da posjete Ministarstvo kako bi im stručni tim predstavio šta je sve u njegovoj nadležnosti i na koji način se radi.

“Naš predlog je da se Radna grupa opredijeli za koncept vođenja biračkih spiskova. Ukoliko se opredijele za to da MUP u potpunosti preuzme njihovo vođenje, onda će biti potrebno donijeti novi Zakon o biračkim spiskovima”, kazao je Konjević.

Podsjetio je i na izvještaj OEBS/ODIHR-a o predsjedničkim izborima, a u kojima su pohvaljeni napori vlasti da ažuriraju biračke spiskove u okviru zakonskih rokova, kao i napori MUP-a da pomogne građanima da dobiju biometrijska dokumenta neophodna za glasanje.

Apelovao je na sve da, u dijelu svojih mogućnosti i nadležnosti, podstaknu građane da promijene stare lične karte kako bi mogli da ostvaruju brojna, zakonom zagarantovana prava.

Najavio je nabavku još šest novih biometrija, tako da će MUP raspolagati sa ukupno osam, a dvije će, kako je Kazao Konjević, biti poslate u konzularna predstavništva u Njujork i Frankfurt.

Nova sjednica Radne grupe zakazana je za početak naredne sedmice.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније