Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 07. 2013. 18:08 >> 19:40

SAVJET ZA NATO

Dijalog uslov podrške članstvu u NATO

Crnogorska Vlada potpuno je posvećena ispunjavanju obaveza u procesu integracije Crne Gore u NATO, kao svom strateškom prioritetu, saopšteno je nakon sjednice Savjeta za članstvo u NATO.

Jedan od osnovnih ciljeva, kako je navedeno, je podizanje nivoa javne podrške za članstvo u NATO.

„Posebno je bilo riječi o potrebi intenziviranja i produbljivanja javnog dijaloga, u funkciji postizanja šireg razumijevanja integrativnih procesa i podizanja svijesti naših građana o ovom pitanju od opšteg nacionalnog interesa“, navedeno je u saopštenju.

Savjet je, u tom cilju, apostrofirao važnost aktivnog učešća najviših državnih zvaničnika i predstavnika parlamentarnih partija u ovom procesu.

„Istovremeno je naglašen značaj saradnje sa civilnim sektorom, medijima, NVO, naučnom i poslovnom zajednicom, kao što se to praktikuje u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, koji je kompatibilan sa integracijom naše zemlje u NATO. Ocijenjeno je da je to put da se podigne nivo informisanosti i uključenosti svih segmenata crnogorskog društva u ove procese“.

Za praćenje i koordiniranje ovih aktivnosti zadužen je tim na čelu sa nacionalnim koordinatorom Nebojšom Kaluđerovićem.

Savjet je, takođe, sumirao rezultate reformskih aktivnosti u ključnim oblastima u ovom procesu, a posebno aktivnosti vezane za završetak trećeg ciklusa Godišnjeg nacionalnog programa u okviru MAP-a.

„Izvještaj će biti na dnevnom redu Sjevernoatlantskog savjeta NATO sljedeće sedmice u Briselu, u čijem će radu učestvovati potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić i ministar odbrane Milica Pejanović-Đurišić. To će biti polazište za izradu četvrtog Godišnjeg nacionalnog programa koji će Vlada usvojiti u septembru“.

Savjet je razmotrio aktivnosti u neposrednom periodu na unutrašnjem i spoljnom planu, u cilju dinamiziranja reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti, unapređenja vladavine prava, kao i podizanja nivoa javne podrške za članstvo u NATO.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније