Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: J.B.Č. ]

05. 11. 2017. 10:54 >> 10:28
2

VUJOVIĆ ĐUKANOVIĆU

Za naša zaostajanja najviše smo sami krivi

Bez obzira na određena nesnalaženja naših evropskih partnera i prijatelja, za naša zaostajanja za evropskim demokratskim vrijednostima i socio-ekonomskim napredovanjem najviše smo sami krivi, ocijenio je član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Ivan Vujović.

On je reagovao na stav predsjednika DPS-a Mila Đukanovića koji je kazao da Evropa gubi konkurentnost, da ne radi dovoljno na atraktivnosti politike za balkanske zemlje, te da se i dalje ponaša kao nevjesta iz perioda poslije hladnog rata, kada je ona bila cilj kojem treba ići.

Vujović ocjenjuje da EU svakako ima grešaka u pristupu regionu, ali je, kako je dodao, Đukanović jedna od posljednjih i najnepozvanijih ličnosti da Briselu sugeriše pravce bilo kakvog strateškog kretanja i odnosa prema regionu.

"Ostaje da se vidi da li je ovo umišljeno Đukanovićevo dociranje EU samo puka potreba za PR-om u susret predsjedničkim izborima ili možda nagovještaj novog, ko zna kojeg po redu, njegovog zaokreta u dijelu strateške političke orijentacije. Čovjeku koji je promijenio nekoliko država, nacija i ideologija, ne bi bio problem da to opet uradi, a motiv za to je kao i uvijek – ne stvar uvjerenja već golog ličnog interesa i potrebe za političkim preživljavanjem", navodi se u reagovanju Vujovića.



On ističe da Đukanović ipak jeste u jednom u pravu – prostora za kritiku EU zbog nedovoljno proaktivnog angažmana u regionu definitivno ima.

"Jer da je EU, u posljednjih nekoliko godina, bila do kraja posvećena regionu i suštinskim, a ne površinsko-kozmetičkim reformama ovdašnjih država, autokrate tipa Đukanovića bi već neko vrijeme bili u političkoj penziji. Ne bi bilo zamislivo ni da razmišljaju da se politički reaktiviraju, a kamoli da nadmeno udaraju packe Briselu. I ne bismo imali situaciju da podrška EU opada upravo zato što se stvara slika da Unija podržava autokrate poput Đukanovića", kazao je član Predsjedništva SDP-a.


Bez obzira na određena nesnalaženja naših evropskih partnera i prijatelja, ocjenjuje Vujović, za naša zaostajanja za evropskim demokratskim vrijednostima i socio-ekonomskim napredovanjem najviše smo sami krivi.

"Nije nam EU kriva za razne afere od Snimka, Telekoma, Limenke, KAP-a, do poreskog duga od 750 miliona, raznih pohara, zarobljenih institucija, ogromne nezaposlenosti i ljudi koji se sele iz CG i čega sve još…", kazao je.

Sve smo to mi, napominjue, sami sebi priredili.

"Kad toga ne bude, a to će se desiti kada nam Đukanović i njemu slični ne budu krojili kapu, biće manje prostora za lamentiranjem nad sopstvenom sudbinom. Tada ćemo postati zrela, demokratska i normalna zajednica, u prvom redu odgovorni prema generacijama koje dolaze, a onda i potpuno spremni za integracije u progresivna društva", zaključuje se u regovanju Vujovića.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније