Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: B.V.

06. 11. 2017. 13:48 >> 13:18

SASTANAK U GUSINJU

Lokalne uprave da koriste EU fondove

Lokalne samouprave očekuju brojne obaveze u procesu pristupanja, ali su im na raspolaganju i brojne mogućnosti iz evropskih fondova čije je efikasno korištenje preduslov za unapređenje kvaliteta života građana, ocijenjeno je tokom razgovora ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i predsjednice opštine Gusinje Anele Čekić.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, sa saradnicima, posjetio Gusinje u sklopu projekta Evropski dan u tvom gradu, u okviru kojeg je imao sastanak s čelnim ljudima Opštine, učestvovao na javnoj tribini Ipa 2014-2020 – mogućnosti za lokalne samouprave“ i posjetio Osnovnu školu „Džafer Nikočević“.

"Ministar je ukazao na značajne mogućnosti koje su Gusinju na raspolaganju iz fondova EU, podsjetivši na dosadašnje projekte u ovoj regiji koji su bili usmjereni na jačanje službe spasavanja, životne sredine i raznolikosti NP Prokletije, seoskog turizma, prikupljanja otpada i mnoge druge. Naglasio je da je u pravcu njihovog efikasnog privlačenja neophodno jačati kapacitete zaposlenih u Opštini. Poručio je da Gusinje može računati na punu podršku Ministarstva evropskih poslova, kao i zajedničkih sekretarijata pojedinačnih programa, u svim fazama projektnog ciklusa", navodi se u saopštenju.

Čekić je istakla da su organi lokalne vlasti opredijeljeni da, u saradnji i partnerstvu s organima državne uprave i organizacijama civilnog društva, rade na jačanju administrativnih kapaciteta neophodnih za napredak u procesu evropske integracije. Poručila je da će opština Gusinje aktivno raditi na primjeni evropskih standarda, ali i na izgradnji kapaciteta za privlačenje sredstava iz evropskih fondova koji će doprinijeti razvoju Opštine.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o rezultatima dosad realizovanih projekata saglasivši seda su pred opštinom Gusinje odlične mogućnosti, budući da se nalazi na programskom području više programa, poput bilateralnih s Albanijom, Srbijom i Kosovom, Intereg Ipa za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, kao i tri transnacionalna programa, Dunavskom, Mediteranskom i Jadransko-jonskom.

Generalna direktorica za evropske fondove Ivana Glišević Đurović je predstavila mogućnosti iz nove finansijske perspektive koje su na raspolaganju Gusinju istakavši da je sredinom novembra planirana objava Prvog poziva za dostavljanje predloga projekata u koviru programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, a tokom 2018. drugi pozivi u okviru progrma Crna Gora – Albanija, Crna Gora – Kosovo, Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora i ADRION-a.

"Tokom posjete Osnovnoj školi „Džafer Nikočević“, ministar je s osnovcima, kao i srednjoškolcima iz odjeljenja Srednje mješovite škole „Bećo Bašić“ razgovarao o procesu pristupanju Crne Gore EU, njihovom viđenju Unije i očekivanjima od budućeg članstva", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније