Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

06. 07. 2013. 14:27 >> 15:20

PRIJEDLOG CDT-A

Birački spisak ažurirati godišnje

Vođenje biračkih spiskova treba u potpunosti povjeriti Minstarstvu unutrašnjih poslova, a taj posao na lokalnom nivou treba da preuzmu njegove područne jedinice koji vode ostale službene evidencije i izdaju lična dokumenta, smatraju u Centru za demorkatsku tranziciju.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, predložio je na sjednici Radne grupe za izgrađivanje povjerenja u izborni proces, da njegov resor ubuduće vodi biračke spiskove, navodeći da je takav koncept u skladu sa međunarodnim standardima i praksom.

Izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica, u preporukama Radnoj grupi za izmjenu izbornog zakonodavstva, naveo je da je taj predlog inspirisan odricanjem od odgovornosti koja je obilježila prethodne izborne procese, kada su se pojavile sumnje u tačnost biračkih spiskova.

"Preciznim davanjem nadležnosti jedinstvenom državnom organu, izbjeglo bi se prebacivanje odgovornosti i traženje krivice u postupcima „onog drugog". Umjesto toga, znali bismo tačnu i jedinstvenu adresu koju treba pozvati na odgovornost u slučaju otkrivanja neregularnosti u biračkom spisku", ocijenio je Koprivica.

On je dodao da je do pada povjerenja građana u tačnost biračkih spiskova došlo zbog toga što se promjene na zahtjev birača vrše samo u kratkom periodu nakon raspisivanja izbora.

"Tada na površinu izlaze i svi nedostaci i nedovoljna posvećenost nadležnih organa radu na izmjenama biračkog spiska po službenoj dužnosti", kazao je Koprivica.

On ne naveo da najbolje prakse i standardi za sprovođenje demokratskih izbora preporučuju redovno vođenje biračkog spiska i njegovo obavezno ažuriranje jednom godišnje.

"Na taj način, organi nadležni za vođenje biračkog spiska stiču naviku da ga ažuriraju svake godine u isto vrijeme", rekao je Koprivca.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније